• понеделник , 22 януари 2018

Къщата, за която мечтаехме

дървена къща

Помните ли къщичките от приказката за трите прасенца? Първото прасенце направило къща от слама, второто от дървени клонки, а третото – тухлена. Е, нашата еко къща е 3 в 1 – слама, дървен материал и глинени тухли. Когато споделяме нашата идея, хората реагират по различен начин, но сякаш повечето са скептични. Странно е как във век на толкова модерни технологии и иновационни материали, искаме да живеем в постройка приличаща на плевня. Ето това си мислят повечето хора, дори съселяните от селото, в което строим нашата къща. Всъщност ние се опитваме да възстановим почти изчезващият начин на строителство в района, по който са строили плевни и жилищни постройки с дърво и керпич един век назад.

Идеята се роди преди 6 години, когато се срещнахме със съпруга ми. Всеки сам по себе си беше осъзнал своята потребност от къща сред Природата, но трябваше да се срещнем, за да я реализираме. Аз бях избрала вече мястото, а съпруга ми имаше опит в областта на еко строителството. И така след няколко години започнахме. На мястото, което купихме имаше стара плевня. За съжаление не можеше да бъде използвана, защото гредите бяха почти изгнили и имаше опасност от срутване. Затова я разрушихме, но така че колкото се може повече от материала вложен в нея да се запази – керемиди, останали здрави дървени греди.

 

 

 строителство

Решихме, че нашата къща трябва да е изградена така, че след време когато трябва да бъде съборена, да е с минимално количество отпадъци. Освен това предвид че горивата се изчерпват и стават все по-скъпи, бъдещето е на ниско енергийните къщи. Материалите, които използваме са глина, дърво, камък и слама. Глината позволява регулиране на влажността. Сламените бали, които се използват при изграждането на стените и пода, изпълняват ролята на изолация. В основата си къщата е на стъпки с наредени камъни. Къщата е вдигната, за да остане дървесината суха при евентуално наводнение от реката. Така отвореното пространство отдолу може да се използва за склад и мазе.

В България, която е земетръсна зона такова полагане на големи постройки върху камъни без укрепване не е желателно. За целта дървената конструкция е здраво хваната с основите чрез метални шини.

Дебелината на гредите достига до 24 см., осигурявайки здравина и гъвкавост на конструкцията.

Стените на къщата ще бъдат паянтово-дървена конструкция. Пълнежа между клетките на стените ще е от слама, тухли измазани с глина и слама обработена с глина.

Използваме принципите на слънчевата архитектура. На юг са заложени по план големи прозорци и слънчева зимна градина. На север е предвиден един малък прозорец. На покрива се предвижда да бъдат монтирани слънчеви колектори.

При изграждането на къщата сме използвали сглобки както типични за българската традиционна дървена къща, така сме експериментирали и с по-сложни сглобки, използвани в северните страни. В момента къщата е на етап дървена конструкция, покрита с покрив. Тази година предстои стените да бъдат запълнени с пълнеж от глина и слама и да бъдат извършени довършителните дейности. Освен къщата на мястото, където я строим, има изградено вече бунгало, което ще бъде използвано за лятна кухня. Неговата конструкция е на същия принцип – дървен материал, сламени бали и глина.

Нашата идея е не само да си построим екологичен дом, добър за нас, нашите деца и за природата. Нашата цел е да предадем тази идея на повече хора в България и те да строят такива къщи, в които връзката им с Природата няма да е прекъсната, няма да пречат на околната среда и разбира се ще бъдат енергоспестяващи.

Автор: Валентина Славова

Сподели :

Прочети още