• понеделник , 22 януари 2018

Истински ли са натуралните аромати? – част 2

етерични масла

Компаниите, които дестилират и бутилират маслата, носят голяма отговорност за качеството и въздействието им върху организма. Например ако реколтата от градински чай (салвия официналис) не е била достатъчно добра, те могат да допълнят със салвия скларея и да продадат маслото като чист градински чай. Специално маслото от салвия скларея е изключително силно и може да има катастрофални последствия върху уязвими или чувствителни хора. Тази практика понастоящем е широко разпространена.
Невинаги е лесно да се прецени качеството на маслото, дори да се разполага с всички данни от хроматографския анализ и показателите за качество. Например лавандулата, лавандинът и лавандула спика в повечето случаи се вземат за лавандула. Но разликите във въздействието им върху организма, в т.ч. терапевтичните свойства и в цената им са големи. Етеричното масло може да се разрежда с растително глицеридно масло и да се добави по-евтино етерично масло към сместа. Например към розовото масло се добавя масло от индрише (гераниево), може да се разреди и с малко растително и да се продава като розово масло. Това е един от най-разпространените начини за фалшифициране на розовото масло. Единствено много опитен специалист може да направи прецизна органолептична проверка за окончателна оценка.

Напоследък има известно объркване при разграничаване на чистите етерични масла от така наречените “ароматични масла”. Винаги ще има хора, които ще се опитват да предлагат синтетични парфюми за “естествени”, но груба заблуда е, когато масово се рекламират аромати, които не могат да се придадат с естествени суровини, например: аромат на морски бриз, бананов аромат, на бекон и много други. Те просто не съществуват в природата и това е заблуда и подвеждане на клиента.

Първоначално парфюмите са правени само от естествени съставки. Преди около 150 години парфюмът със средно качество е бил 85% натурален и 15% синтетичен. Оттогава се наблюдава непрекъсната тенденция за използване на синтетични субстанции и днес съотношението е точно обратното: модерният парфюм е 85% синтетичен и само 15% натурален. Съдържанието на естествено розово масло в скъп и модерен парфюм днес едва ли надвишава 1%. Единствената причина, поради която скъпите натурални масла като роза и жасмин все още се произвеждат за търговска цел, е факта, че те поне засега не могат да бъдат успешно имитирани или копирани в лабораторна обстановка. Естественото розово масло е съставено от около 500 компонента, като съдържанието на 490 от тях е под 1%. До момента, въпреки че съществува подробна информация и данни за състава на розовото масло, химиците в парфюмерийната индустрия не са в състояние да се справят успешно с тази задача. Простото комбиниране на същите химически вещества в същите пропорции не дава желания резултат – течността, която се получава, не притежава аромата на истинската субстанция. Очевидно природата ревниво пази някои от своите тайни.
* * * * *

Бергамотовото масло се фалшифицира с други цитрусови и петигренови масла, линалол, линалилацетат, минерални масла, терпентин и др.
Маслото от иланг-иланг се фалшифицира със синтетични естери: бензилацетат, бензилбензоат, метилбензоат и др., както и с растителни и минерални масла.
При карамфиловото масло фалшифицирането се прави чрез смесване на масла от листа, дръжки и пъпки.
Ментовото масло се фалшифицира с терпентин, бензилов алкохол, терпинеол и др.синтетични продукти, може да се добави и масло от М. arvensis.
Палмарозовото масло се фалшифицира с фракции от други масла, съдържащи гераниол, терпентин, кокосово и минерални масла.
Маслото от пачули се фалшифицира с кедрово масло или негови фракции.

?Във времето, когато парфюмерийната индустрия е превзета от синтетични аромати и добавки, все още съществуват малки компании, които се опитват да съхранят и поддържат класическата парфюмерия. Съществуват и няколко компании предлагащи био парфюми. Една такава малка парфюмерия е френската Sharini Parfums Naturels, чиито парфюми притежават сертификат за биологично производство от ЕcoCert.

Както за класическия натурален парфюм, така и за органичните, важи правилото те да съдържат само три компоненти. Първата съставна част са органичните или натурални етерични масла, които да бъдат изписани съвсем ясно на етикета и дори да бъде изписан произхода им. Втората компонента е дестилираната или флорална вода (розова, лавандулова и пр.) и третата е органичен природен алкохол от зърнени култури. В такива парфюми няма място за фталати, синтетични съставки или петролни продукти.

Ароматите са сред най-честите алергени и причината за това се корени в микса от различни заместители на естетсвените етерични масла. Такива са както синтетичните и петролни продукти, така и по-евтините натурални масла със значително по-ниско качество и често пъти опасни заради по-различния си химичен състав. В заключение от Органично.ком бихме искали да ви отправим посланието да пазарувате по-съзнателно! Когато естественото предназначение и форма на една стока не изисква тя да мирише, винаги предпочитайте такава без аромат, независимо дали производителя декларира, че е естествен или не. Избягвайте стоки, на чиито етикети е обозначено просто понятието “парфюм” или “аромат”, дори производителя да декларира, че е естествен. По възможност винаги предпочитайте органичните продукти, тъй като техния произход е защитен и гарантиран от био сертификат.

Още по темата: Истински ли са натуралните аромати? (част 1)
Снимка Sharini Parfums Naturels

Автор: Калина Амалиева

Сподели :

Прочети още