Как работи Farmhopping?

Интервю с Роси Митова от Farmhopping.com от Юнския брой на списание "Органично"

Какво е Farmhopping и как работи?

Farmhopping е онлайн платформа, която свързва фермери и градски хора по цял свят. Ние представляваме стопанства с устойчив модел на развитие и създаваме виртуално общество, за да могат фермерите да споделят труда си със своите поддръжници (нашите farmhopper-и).


Регистрацията във farmhopping е напълно безплатна и за ферми, и за потребители.

Идеята на платформата е да въвлече потребителя във фермерското ежедневие и да го ангажира емоционално, като така го направи съпричастен. Същевременно фермерите получават достъп до интелектуалните и финансовите ресурси на по-голяма маса хора, като всеки може да вземе активно участие в решаването на проблемите й като приложат своята експертиза.

Как ви хрумна идеята за Farmhopping и как целта ви да помогнете на дребните фермери се превърна в реалност?

По време на едно пътешествие из българските планини единият от основателите _ Михаил, се натъква на чаровна малка ферма - Перун. Собственикът - Тодор развъжда и отглежда редки животни като каракачанските овце и дългокосместата планинска коза. Оцеляването на фермата обаче е застрашено заради жестоката конкуренция на конвенционалните стопанства. И Михаил прави това, което му хрумва, за да помогне, предлага на Тодор всеки месец да финансира отглеждането на две от овцете. Свърза се с мен, за да намерим заедно решение на проблемите на ферма Перун. Но да се намери финансиране за една ферма не се оказа лесна задача. Свързах се с различни фондации, проучих възможностите за банкови заеми, докато Михаил се зае със субсидиите.  Изобщо опитахме всичко, за което успяхме да се сетим. Оказа се, че няма подходящо решение на проблемите на малкия и среден фермер. В последствие стана ясно, до голяма степен за наше учудване, че проблемите на фермерите в България са и проблеми на фермерите в световен мащаб. И така ни дойде идеята за фармхопинг - защо да не създадем място онлайн, където хората да могат да правят това, което Михаил направи. И така,  макар че пред мен стоеше корпоративното бъдеще, като човек, завършил бизнесучилище, предпочетох да поема по един много по-непознат път. Кандисатсвахме за програмата на Eleven.bg и, за наша радост, бяхме одобрени. Така започнахме да превръщаме нашата идея в реалност.

Какви трудности срещнахте в началото?

Поради иновативността на идеята ни, #на голяма част от институциите им бе трудно да възприемат основната идея на проекта. Производителите, от своя страна, подхождаха скептично, тъй като не вярваха, че могат да получат безрезервна помощ чрез групово финансиране. Но това са нормални трудности по пътя на всяка една млада компания.

Как се финансирате?

Първоначалната ни инвестиция дойде от инвестиционнния фонд Eleven . Също така, за да можем да поддържаме платформата и да инвестираме в нейното развитие, задържаме 6% от сумата, с която farmhopper-ите подпомагат дадена ферма.

Как оценявате влиянието на вашия проект върху производителите и потребителите? Разкажи ни какъв път изминахте с тях.


Смятам, че влиянието на farmhopping е изцяло положително и за двете страни. За фермерите се отвори една нова възможност да комуникират с хората от големия град и да получават тяхната финансова подкрепа благодарение на модерните технологии. Farmhopper-ите пък придобиват по-реална представа за устойчивото поризводство, трудностите, с които то се среща, и си дават сметка за важната роля, която изиграват, подкрепяйки малките ферми. Също така получават възможността да посещават фермите ,където доброволно да помагат в ежедневните дейности или просто да се насладят на една незабравима ваканция.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ви и как се справяте с него?

Най-голямото предизвикателство е да обясним на хората важността на устойчивото развитие и факта, че всеки един отделен човек може да допринесе за него, независимо къде по света се намира и с какво се занимава. Опитваме се да се справим с него, като предоставяме повече информация на потребителите си и присъединяваме все повече ферми.

Какви практически съвети би дала на някого, който иска да направи подобен на вашия бизнес?

Да обича това, което прави, тъй като ще посвети доста време и енергия, необходими за стартирането на бизнес, така че наистина е важно да обича и да вярва в това, което прави. Да открие подходящия екип, с който заедно да посреща силните и слабите моменти, които неизменно съпътстват стартирането на бизнес. Да не се отказва, въпреки ударите, които ще срещне по пътя на развитието на бизнеса си.

Каква е разликата между Farmhopping и Хранкооп общностите?


Farmhopping е глобална онлайн платформа, която, освен достъпа до екологична продукция, създава директна връзка между фермите и потребителите, чрез която те да обменят опит. Платформата не е онлайн магазин, а микс между кикстартер и фейсбук за ферми. Основната функция е да развива груповото финансиране и споделената консумация. Идеята на груповото финансиране е хората да дадат една сума сега и да получат някакво възнаграждение в замяна, но на по-късен етап от развитието на проекта. Плащаш сега, а получаваш продукта, когато той е готов.

В  много случаи фермерите предлагат храна в замяна на подкрепата, защото това е основният им продукт. В много случаи обаче фермите предлат престой и други продукти, изработени в или около екосистемата на дадена ферма. 

Разкажи ни какво се случва в твоята кухня – каква храна и откъде пазаруваш, как я приготвяш?

За съжаление нямам много свободно време, което да прекарвам в кухнята, и доста често приготвянето на храната ми се състои в това да нарежа плодове или зеленчуци. Използвам изцяло фармхопинг, за да си набавям домашно мляко, сирене, кашкавал и месо. Веднъж опита ли човек вкуса на домашните продукти, почти невъзможно е да се върнеш обратно към магазинерските. Иначе, когато ми остава време, много обичам да готвя ориенталски ястия и да използвам много и различни екзотични подправки , така че кухнята ми да ме пренася на околкосветско пътешествие, докато готвя.

Според теб по какъв начин българите могат да се хранят по-здравословно и какъв може да бъде приносът на Farmhopping за това?

Като купуват продукти от местни производители и следят произхода на храната. Farmhopping дава възможност на всеки човек да участва активно в запазаването на малктите производители в страната. Да покаже на фермерите, че ние ценим качествената подукция и сме готови да я подкрепим  с каквото можем, за да останат такива ферми в България, а не те да изчезнат и ние да нямаме друг избор освен да пазаруваме от хипермаркетите.

Какво е посланието на Farmhopping към читателите на Органично?

Да посетят нашата алфа версия и да покажат подкрепата си към малките ферми и стопанства, като направят дори и малък жест към тях. 

Интервю на Гергана Кабаиванова с Роси Митова от Farmhopping.com
Снимки: Farmhopping.com


Коментари  

 
0 #3 Гергана Кабаиванова 2014-01-23 09:08
Здравейте,
Тук, през сайта на http://farmhopping.com/ може да се свържете с тях
Цитиране
 
 
0 #2 Зоя Христова-Колева 2014-01-23 08:40
Моля, кажете ми как да се свържа с фермер от фар хопинг, искам да купувам чиста храна, но никъде няма координати. Моля, дайте ми имайл адрес или телефон на такива фермери близо до София. Благодаря.
Цитиране
 
 
0 #1 соня пеева 2014-01-23 08:37
Здравейте,искам да стана клиент на вашите продукти,как ще стане това
тел.:052-361346 и 0898773393
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

 

Дарения
Можете да направите дарение за дейността на Сдружение Устойчиво Общество. Благодарим ви!
IBAN: BG69PRCB92301042886310 BGN
SWIFT Code: PRCBBGSF / PROCREDIT BANK

BGN
Дарение on-line с ePay.bg:
въведете стойност и натиснете "Enter"

 

Участвайте
Можете да поставите банер на списание "Органично" във Вашия сайт, блог или e-mail
Модели

Можете да станете член на Сдружение Устойчиво Общество, за да се включите в дейността ни
Членство - Устав