• понеделник , 26 февруари 2018

Храната, която не стига до чиниите ни

Всяка година по света се изхвърлят поне 1.3 милиарда тона храна. Част от нея изхвърляме ние в домакинството си, друга част се губи по пътя от полето до хранителния магазин, а трета част се изхвърля от самите магазини. Крайният резултат е, че изхвърляме повече храна, отколкото е нужно за изхранване на цялото население на Земята.

отпадъци

Магазините винаги се стремят да излагат на витрините си „свежи” продукти, независимо дали става въпрос за плодове, зеленчуци, хляб или месо. След края на работния ден обаче голяма част от същите тези плодове и хлябове се озовават в контейнерите за боклук само защото вече не изглеждат достатъчно свежо, за да бъдат продадени на следващия ден. Единственото, което е от значение е външният вид, независимо от реалния срок на годност.

Проблемът обаче започва още на полето, където при прибирането на реколтата, особено на плодове и зеленчуци, голяма част от продукцията се отхвърля от производителя или търговеца само защото не отговаря на „стандартите”, които потребителите са свикнали да очакват. И така залощастните плодове и зеленчуци с неправилна форма или леко повредена повърхност се изхвърлят и унищожават.

Част от оцелялата при тази първоначална проверка продукция ще бъде изхвърлена по пътя от производителя до пазара, защото разстоянието между тях често е твърде голямо. Още по-голямо количество ще бъде изхвърлено от магазините и самите потребители, които просто не знаят какво да правят с не чак толкова привлекателната продукция. И така над милиард тона хранителни продукти се озовават на сметището.

Днес много хора са забравили как да готвят от изцяло сурови продукти без да ползват полуфабрикати или пък нямат никаква идея какво да правят с остатъците от вчерашната храна. Някои дори се отнасят с отвращение към тези остатъци, особено младежите, които са свикнали винаги да очакват изобилие от пресни храни. В повечето домове на запад властва философията „по-добре повече, отколкото по-малко”, поради което обикновено се приготвя повече от необходимата храна… която след това се изхвърля, защото никой не иска да яде остатъците.

И докато в развитите страни е така, на Земята като цяло уж има недостиг на храни!

В САЩ органичните отпадъци са втори по количество в сметищата, което е причина за отделяне на метан в атмосферата. Всичко това е свързано и с пилеенето на ресурсите, използвани в производството на хранителни продукти, като вода, почва, енергия и въглеродни емисии, което оказва негативно въздействие върху околната среда.

Проблемът не е в недостига на храна, а в безразборното й пилеене.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още