• понеделник , 22 януари 2018

Холцмаркт, Берлин – как местната общност променя цял квартал

Скоро след падането на Берлинската стена един пустеещ терен край река Шпрее в Берлин се превръща в особено привлекателно място за строителни предприемачи. Желанието им е да изградят там поредният модерен квартал с лъскави офис сгради, хипермаркети и нови жилищни блокове.

Местните хора обаче не са съгласни с това – те искат да съхранят малкото останала зеленина в близкия парк, да възстановят традиционния пазар Холцмаркт (буквално „дървеният пазар”) и да превърнат свободното пространство край реката в едно приятно място за разходки и културни събития. За целта решават да вземат нещата в свои ръце – създават кооператив, изготвят проект и го представят пред Швейцарски пенсионен фонд, инвестиращ средствата си в проекти за устойчиво развитие, като искането им е да получат заем в размер на два милиона евро, за да закупят терена и няколко години гратисен период, за да разработят идеите си, като за гаранция дават самия терен. Кооперативът получава заема и благодарение на него печели обявеният от местната администрация конкурс и в началото на 2013г. поема собствеността върху земята.

holzmarkt

 

Идеята е районът непосредствено покрай брега на река Шпрее да бъде превърнат в парк, в който в хармония да съжителстват хора и животни – бобри и патици. Единствената постройка на брега на реката е ресторант, предлагащ храни, приготвени от местни продукти. В центъра на проекта е т.нар. Търговско селце, в което ще се помещават работилниците на местни занаятчии – сладкари, винопроизводители, дизайнери, музикални студия и други. Всеки производител ще разполага с ограничена площ и няма да може да се разраства, за да да се осигури разнообразие на представените бизнеси. Наемът също ще е за ограничен период, за да може на мястото постоянно да идват нови хора и то да се променя заедно с тях. А за да може да наеме магазинче в селцето, предприемачът ще трябва да представи своя проект и как той се вписва в цялостната визия на мястото пред членовете на кооператива, които заедно вземат решение дали да го одобрят. Селцето ще бъде заобиколено от градини, в които ще може да се развива градско земеделие и хората заедно да отглеждат зеленчуци, плодове и цветя. В друга част на парка ще бъде разположен детски клуб с образователна градина и сцена за музикални и театрални представления. Три-етажен фестивален център ще дава възможност за провеждане на фестивали за алтернативна музика и кино, образователни семинари и театрални постановки, като същевременно предлага и зали за репетиции.

Холцмаркт отваря врати през август 2013г. Идеите се реализират постепенно, като с доброволен труд от страна на местните хора първо е облагородена зоната, най-близка до реката, а по-късно и пазарът, който засега работи само в определени дни. Вече са реализирани няколко театрални постановки и занимания за деца; всеки четвъртък има кинопрожекции на открито, а всеки вторник уроци по танци.

Холцмаркт е идеален пример за това как местната общност може да промени цял един квартал и как хората могат да действат заедно, за постигнат общите си цели и да изградят едно уникално място, като съхранят неговите традиции и поставят основите за бъдещото му устойчиво развитие.

Сподели :

Прочети още