• четвъртък , 22 февруари 2018

H&M показа на света, че все още е най-етичната марка облекла

H&M

Шведската модна компания H&M показа на света, че и в модната индустрия е възможно в глобален мащаб да се работи за хората и за природата едновременно! Първа в много инициативи, постоянна в действията си, надяваме се H&M да бъде последвана и примерът й да не остане прецедент в историята на модния бизнес по света.

H&M публикува Доклада си за устойчиво развитие за 2012г. , в който сред най-важните постижения на модния гигант са:

• публичното оповестяване на списъка си с доставчици – прозрачността в политиката им кара всеки един клиент да се чувства спокоен и уверен, че създаденото в тази компания се прави с отговорно отношение още от самото начало. Освен това списъкът е достъпен на hm.com/supplierlist и по всяко време може да се прегледа, а това е огромна крачка, тъй като той обхваща близо 95 % от производствения обем.

• H&M е първият моден бранд, въвел интересната инициатива за събиране на стари дрехи, с която им дава нов живот. Тази инициатива е предприета във всичките 48 страни, в които компанията има магазини в това число всички магазини в България. Събират се всякакви дрехи – независимо от марка, модел или състояния. Това прекрасно начинание ще намали количеството текстил по сметищата и така всеки един от нас ще може да даде своя принос за запазване на природните ресурси и редуцирането на вредното влияние върху околната среда. За всяка донесена торбичка клиентите получават ваучер за отстъпка от 15 % при следваща покупка. Събраните дрехи ще бъдат предадени на компанията I:Collect – основен партньор на H&M в тази инициатива, осигуряваща инфраструктура, при която потребителските стоки се преработват многократно и се правят годни за повторна употреба. В дългосрочен план H&M се стреми по този начин да създаде затворен кръг в производството на текстилни тъкани. Близо 95 % от тези дрехи биха могли да бъдат носени отново, използвани или рециклирани – в зависимост от тяхното състояние. Това са сериозни проценти, които би следвало да накарат всеки човек да се замисли за толкова достъпния, практичен и отговорен начин на намаляване на влиянието върху околната среда. Кампанията стартира през февруари 2013 година!

• H&M продължава да бъде на първо място по използване на органичен памук. Заедно с инвестирането в инициативата Better Cotton, плановете на компанията включват увеличаване употребата на органичен памук и постепенно повишаване на количествата рециклиран памук в производството. В момента H&M се движи в посока към цялостно използване на памук от по-устойчиви източници, като 11.4 % от използвания памук идва от тях. Обучени са близо 150 000 фермери, които произвеждат памук за отглеждане чрез проекта Better Cotton.

• H&M се грижи и за работниците на текстилни облекла, като се обръща внимание както на заплащането, така и на обучението им.

• От голяма значение е и стартирането на глобалната, революционна стратегия за водата в сътрудничество с WWF, която променя правилата в модната индустрия и въвлича цялата производствена верига. 450 милиона литра вода са спестени в производството на деним и други продукти, изискващи големи количества вода, чрез въвеждане на техника за пестене на вода в производствения процес. За вас, читателите на Органично, рециклирането, опазването на околната среда, отговорното отношение са част от начина ви на живот, но когато световна компания пропагандира прозрачност, екология и човечност – нещата придобиват много по-широк обхват, а посланията стигат до много повече хора. Хора, пръснати по цялата планета, говорещи на различни езици, но обединени от един общ език – този на любовта към природата и устойчивото човешко здраве!

Снимка: H&M

Сподели :

Прочети още