• понеделник , 26 февруари 2018

Горичка Филм Фест 2014

Във второто издание на организирания от Горичка фестивал за документално кино (9 – 15 октомври) ще се завъртят осем заглавия, които обикалят света от Северния полярен кръг, през призрачната зона на третия по сила ядрен инцидент в историята, до контейнерите зад супермаркетите и зеленчуковите градини цъфнали в сърцето на Сан Франциско. За да разкажат истинските истории, от които зависи бъдещето на всички нас.

Chasing Ice

Целта ни е да разберем какво ни се говори, да попием от опита на тези, които вече са минали през нещо – тъжно или весело, мрачно или вдъхновяващо – и да го споделим с всички, които са готови да го чуят,” допълват организаторите. „Всичко това е синтезирано в Горичка Филм Фест 2014.”

Всеки един от филмите в селекцията е рядка ценност по една или друга причина. Дали заради изключителните кадри на планетата и могъщата сила на природата – резултат от години фотографска работа във филмите В преследване на леда(Chasing Ice) и Воден знак (Watermark). Или заради невероятния хъс на още по-невероятния Мохамед Нашийд, бивш лидер на застрашената от потъване (вследствие покачването на океаните) държава Малдиви, за чийто народ климатичните изменения не са празни приказки, а борба на живот и смърт – в Президентът на острова(The Island President).  А може би заради чудната история в анимацията Миниатюрно: Долината на изгубените мравки (Minuscule: La vallée des fourmis perdus), в която черни и червени мравки повеждат епична битка за кутия с бучки захар, като арсеналът им включва купища боклуци, зарязани от купища човеци.

И още:

Как може да отглеждаш собствена здрава храна в градски условия (Вкусен град/Edible City). Как така половината картофи в света, отиват на боклука (Вкусът на боклука/Taste the Waste). Как живеят хората в зоната на третата по-интензитет атомна авария, за която все още се знае стряскащо малко (Метаморфози/Metamorphosen). И може ли едно обикновено семейство в Манхатън, Ню Йорк, да живее чудесно цяла година без да произвежда боклук и въглеродни емисии на всяка крачка – без шопинг, без асансьор, без пластмаса, без телевизор и всички останали екстри на свърхонсуматорската цивилизация (Без отпечатък/No Impact Man).

Или, както ще се убедите сами, когато кадрите говорят и най-върлите климатични скептици ще трябва да си замълчат.

Програмата на Горичка Филм Фест и информация за закупуването на билети можете да намерите на сайта на Горичка

Сподели :

Прочети още