• понеделник , 26 февруари 2018

Естествени решения срещу кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците представляват изпълнени с течност балончета, които се образуват около или във яйчника. Макар в повечето случаи те да са безвредни и да минават без жената дори да разбира за тях, понякога кистите могат да бъдат придружени и от редица физически симптоми. Те могат да предизвикат дискомфорт или силна болка, а в някои по-тежки случаи спукването на кистата може да доведе и до разкъсване на яйчника. Затова е важно да вземем мерки срещу появата им или за бързото им преминаване.

ID-10039303Естествени решения

Медицинския подход към справяне с кистите обикновено включва операция, когато кистата стане прекалено голяма и не се влияе от лекарства, нито преминава сама. За да не се стига до там, ви представяме няколко съвета за поддържане на добрата функция на яйчниците и предотвратяване на появата на кисти.

Хранителен режим

Както и при много други болести, хранителният режим е един от факторите, които допринасят за появата на кисти на яйчниците. Много от храните, които се продават по супермаркетите, съдържат широк набор от изкуствени или естествени естрогени, които влияят върху здравето на яйчниците. Соята, която се среща като добавка в почти всички храни днес, е един от основните източници на естроген. В днешно време кисти на яйчниците се получават дори при момичета, при които още не е настъпила първата менструация и една от причините за това може да е консумацията на соя.

На животните, отглеждани при промишлени условия, постоянно се дават антибиотици и хормони, които увеличават размерите и теглото им, но за сметка на здравето на потребителите. Ако ядете от тяхното месо – а в супермаркетите се продава почти само такова – то може да допринесе за появата на кисти на яйчниците. Да не говорим и за вредите, които се нанасят на околната среда. По-добре е да консумирате био-месо или месо от животни, отглеждани при свободна паша, а най-добре е да ограничите консумацията на месо или изцяло да я спрете.

Много пластмаси съдържат ксеноестрогени, които могат да преминат в храната, съхранявана в тях. Затова за жените, а дори и за мъжете, е препоръчително да избягват да слагат храна в пластмасови съдове в микроволновата, както и да използват пластмаса или найлонови опаковки за съхранението на храни. Най-добре изобщо не използвайте микроволнова и съхранявайте всички хранителни продукти в стъклени съдове. Избягвайте и продукти, съдържащи алуминий, който също е ксеноестроген.

Хомеопатия

Използването на различни билкови тинктури и смеси също може да подобри функцията на яйчниците и да ви предпази от кисти. Най-често използваните хомеопатични лекарства за лечение на кисти са арсеникум, бела дона, и апис мелифика. Хомеопатията се смята за допълващо лечение, което подпомага естествените процеси, които протичат в тялото и укрепва общото здравословно състояние, включително и здравето на яйчниците.

Ензими

Ензимите имат множество полезни свойства и могат да помогнат в борбата срещу кистите на яйчниците. Всъщност те са необходими за предотвратяване на повторната им поява, дори и когато спазвате всички останали съвети в тази статия. Ензимите се съдържат естествено в храната, и нито едно лечение, независимо колко е ефективно, няма да предотврати повторната поява на кисти, ако не преминете към по-здравословен режим на хранене. Любопитно е да се отбележи, че същото ензимно лечение, което се прилага при кисти в яйчниците, се използва и при проблеми със забременяването. Това всъщност не е изненадващо, защото кистите в яйчниците могат да допринесат за стерилитета. Има няколко ензими, които могат да помогнат при кисти и това са бромелаин, химотрипсин, панкреатин, папаин, рутин и трипсин. Когато избирате хранителни добавки, потърсете такава, която съдържа възможно най-голям брой от тези ензими.

Йод

Проблеми с щитовидната жлеза често са основната причина за поява на кисти в яйчниците. Йодът е важна съставка, необходима за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Калият е важен елемент за поддържане на здравето на клетките и много марки трапезна сол са богати на йод. Преди да увеличите приема на йод, обаче, задължително се консултирайте с лекар и се уверете, че именно проблеми със щитовидната жлеза са причината за поява на кисти; той ще може да ви препоръча и най-подходящите дози, защото прекаленият прием на йод пък може да предизвика хиперактивност на жлезата.

Цялостно здраве

Ако искате да се справите с толкова сложен проблем, какъвто са кистите на яйчниците, е необходимо да се погрижите и за цялостното си здравословно състояние.

Източник:http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още