• понеделник , 26 февруари 2018

Един ароматен ден във „Веселата ферма в Родопите“

11660392_1127316900616298_2126870472_o

Един ден във „Веселата ферма в Родопите“ – слънчев, изморителен, но красив и пълноценен!

В медиите е пълно с информация за младите хора от село Горнослав ( на 13 километра от Асеновград), които зарязват скъпо платените си професии и започват да се занимават със земеделие. Руслана, съпругът й – Димитър, и Иван са основателите на фермата, в която започват с биохумуса, произведен от калифорнийски червей. Днес имахме възможност да видим леглата на червеите, да разберем как се гледат и по какъв начин обработват почвата. Биохумусът се търси от биофермите и малките стопанства, които са решили да отглеждат чиста продукция за лична консумация.

11660043_1127314400616548_654857037_o

Освен това във фермата има и тиквички, домати, картофи и други култури, отглеждани на принципа на натуралното земеделие. Както каза и Руслана, перфектен вариант е този тип отглеждане на зеленчуци за хора, които не живеят непрекъснато на село, а идват два пъти в месеца например, защото не изисква почти никакви грижи. Идеята на натуралното земеделие е, че културните растения се отглеждат заедно с останалите. По този начин се помага на растението, което дава плода, защото болестите и вредителите нападат тези растения, които конвенционалното земеделие нарича плевели. Руслана споделя и за проблема с охлювите, от който се оплакват много земеделски производители – те нямат такъв, защото в двора им има много детелина – любимата храна на охлювите. По този начин културите й остават непокътнати. Доматите не се колтучат, не се поливат, единственото, което беше направила, е да забие по едно колче и да ги завърже. На есен слага дебел слой пласт слама върху земята и на пролет тя вече е рохкава и готова за посеви, така че няма нужда и да се оре. Не се и полива, защото зимната влага и тази от пролетните дъждове се запазва през цялото лято под сламата. Правят се гнезда сред сламата и се засяват зеленчуци, царевица, картофи, тикви и каквото пожелаят. Преди да израснат стръковете, избуялата детелина и другата трева се коси и не се прибира.

Необходими са понякога години, за да се разбере коя култура може да се гледа по този начин и коя – не. Руслана днес сподели опита си с царевицата, за която това не е удачен метод.

След това ни показа смокиновата си градина. Там отново единствената грижа е да се окоси тревата, без да се обира след това.

Много интересен е и фактът, че във фермата идват помагачи от различни краища на страната или чужбина. Срещу работа получават храна и подслон. Така младите хора се борят с липсата на работна ръка в селото, а помагачите имат възможността да посетят непознати за тях места, да спестят средства, да се запознаят с нови хора и да натрупат ценен опит.

11656167_1127315760616412_1134790977_o

Млади, интелигентни, мислещи и креативни хора – такова впечатление оставят Руслана, Димитър и Иван у всеки, който поговори с тях или послуша мненията и теориите им по различни теми, а аз така си представям хората на съвременната революция. Руслана, седнала край река Луда Яна заедно с останалата част от групата, бе вдъхновена да повдигне идеята за българското законодателство и проблемите, свързани с него. И беше права, и увличаща – промените идват от нас самите, а не от тези, които ни управляват! Не може да очакваме някой да дойде и да ни подаде на готово това, което ни трябва. Необходимо е да си извоюваме правата и да се борим за идеите си, като се обединим и увлечем със себе си все повече и повече хора. Това е и една от идеите на днешната обиколка сред фирмата и околностите й. Колкото повече хора видят, че не винаги е трудно и ужасно ангажиращо земеделието, толкова повече биха се заели сами да произвеждат натурални продукти.

11656175_1127316463949675_351409403_o

Стигнахме до язовира, набрахме билки, чухме истории за селото, за манастири и изоставени местности, децата ловиха раци в реката, викаха след щъркелите и търсиха мечки

А местността е красива – Родопа планина е обгърнала парчетата земя, завила е тайнствени пътечки, бурни реки и богата растителност, гостоприемно ни показва прелестите си и тайнствено ни подканва да останем за по-дълго!

 

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

 

Сподели :

Прочети още