• вторник , 23 януари 2018

"Другата реалност" на Георги Жеков

Георги е автор на две книги и на блога “Другата реалност“, в който споделя своя опит в сферата на духовното развитие и здравословния начин на живот. За “Органично” той разказва как един инцидент променя живота му, защото духовното и здравословното вървят ръка за ръка и дава ли суровоядството достатъчно енергия за тежък спорт като скалното катерене.

Георги Жеков

Разкажи ни накратко за себе си. С какво се занимаваш?

Здравейте! В момента прекарвам част от времето си в офиса на издателска къща „Бард”, където водя нехудожествения отдел на издателството. През останалата част, която за щастие е по-голямата, пиша книгите си, статии за двата си блога и отделям време за срещи с прекрасни хора и връзка с природата.

При теб промяната към по-осъзнат и устойчив начин на живот настъпва скоро след тежък автомобилен инцидент. Какво те насочи към пътя на духовното развитие, спорта, здравословното хранене? 

Инцидентът, за който става въпрос, затвърди увереността ми, че ние хората съществуваме на много и различни нива, като физическото, менталното и емоционалното са само една малка част от тях. Съзнателното ми сливане с божествената енергия или сила (нека всеки да я нарича така, както сметне и чувства за добре) ми помогнаха да осъзная, че всеки един от нас притежава неограничен потенциал, който може да развие.

Преминал си на веган хранене, експериментираш и със суровоядство. Разкажи ни повече за опита си. Има ли храни, които ти липсват? Кое те мотивира да продължиш в трудните моменти и кое ти носи най-голямо удовлетворение? 

При мен преминаването от всеядство към полувеганство се получи доста рязко. Казвам полу, защото все още употребявам с най- голямо удоволствие пчелен мед. Това, което се случи, е че изведнъж разбрах, че освен на духовно ниво е нужно да се грижим за себе си и на физическо, тъй като в крайна сметка различните ни същности (физическа, ментална, емоционална и духовна) са част от единно цяло, което единствено разглеждаме по отделно, за да ни е по-лесно да ги възприемем и осмислим. Суровоядният ми период беше сравнително кратък, около четири месеца, през които разбрах, че това е може би най- подходящия начин на хранене по време на летния сезон. Менталната яснота и концентрация, заедно със завишените енергийни нива са просто неповторими. Разбира се, те могат да бъдат такива единствено, когато знаем как да приемаме с храната си всички необходими за организма ни вещества. В момента приемам около 80-90 % сурова храна, като понякога хапвам задушени или печени картофи и различни зеленчуци, боб, ориз и други. Иначе не бих казал, че нещо от животинските храни ми липсва. Може би понякога ми се хапва хубаво, българско сирене, но знанието, за това какво ще се случи със стомаха ми, не ми позволява да го направя ? Като цяло е добре да спомена, че на първо място се отказах от животинските продукти, поради факта, че изобщо не се чувствах добре употребявайки ги. Месото в най-чистата му форма никога не ми е било любимо, но пък сиренето и кашкавала съм обичал винаги. Засилената връзка с животинския свят и прекрасните негови създания също не ми дава вече и възможността дори да си помисля за месо и месни продукти. Ако някога реша отново да включа в менюто си нерастителни храни, то те най-вероятно ще бъдат маслото, киселото мляко и сиренето. Що се отнася до мотивацията, най- силно ме стимулира вътрешната промяна, която виждам в хората, в следствие на личния пример, който се старая да бъда. Всъщност и това е едно от най- големите ми удовлетворения.

Тренираш всеки ден, а скалното катерене е един от любимите ви спортове. Веган храните осигуряват ли ти достатъчно енергия за този активен начин на живот? Имаш ли някакъв по-специален режим на хранене при по-усилени тренировки? 

Както споменах и малко по-рано, когато човек е добре запознат с различните видове храни и тяхното съдържание и свойства, то тогава той може и съвсем съзнателно да приема всичко необходимо, за да бъде в една чудесна физическа форма. Начинът, по който се храня в момента не само ми дава повече физически сили, но и определено засилва неимоверно концентрацията и прояснява мисловната дейност. Когато натоварвам тялото си по-сериозно, се стремя съвсем естествено към повече протеинови и въглехидратни храни, които разбира се, се старая да не приемам едновременно :) За тези, които не знаят, скалното катерене е един от най-трудните спортове в света, който изисква сериозна мускулна сила и издръжливост, Фактът, че успявам да продължавам да се катеря, да тичам, плувам и бягам, определено е едно сериозно затвърждение, за това какви биха могли да бъдат ползите от едно осъзнато и здравословно хранене. Към това също трябва да прибавим и всекидневните медитации и техники за концентрация, които използвам, за да успокоя ума си и да се закотвя за колкото се може по-дълго време в настоящия момент. Без тях надали бих успял да бъда това, което съм в момента.

Какво ти донесе промяната към този по-осъзнат и здравословне начин на живот? Кое е най-голямото удовлетворение? А най-голямото предизвикателство?

Мога спокойно да кажа, че промяната продължава да се случва всеки един ден. На първо място може би в мен се настани желанието за едно почти постоянно самонаблюдение, което да доведе до въвеждането на все повече и все по-нови и интересни мисли, които да се превърнат в действия, а после и резултати. За най-голямото удовлетворение вече споменах и то наистина е свързано с постепенното осъзнаване на хората около мен и по-конкретно тяхната приятна изненада от това по какъв начин биха могли да се чувстват, когато променят дори и съвсем малко начина си на възприемане както на самите себе си, така и на света и хората около тях. Най-голямото ми предизвикателство е да бъда всеки следващ ден по-добра версия на самия себе си от вчерашната

Автор си на две книги – „Другата реалност” и „Медицината на новото време”, в които споделяте своя опит. Разкажете ни повече за тях.

В „Другата реалност” се насочих по-конкретно към духовната същност на човека и как той би могъл да осъзнае по-ясно своите уникални качества и заложби, които всъщност са неограничени. В нея описах и различните духовни закони, които ме водят по пътя напред и които до голяма степен са ме изградили като човек до този един момент. Също така нямаше как да не засегна и малко по-научно темата за така наречения квантов или енергиен свят, за да могат и хората, които тепърва навлизат в материята да успеят да я разберат и на това ниво. И това е една малка част от „Другата реалност”

В „Медицината на новото време” споделих опита си от света на здравословното хранене и различните прочиствания на основните органи в нашите физически тела. В нея също така разисквам и темата за възстановяването на енергийния баланс, ензимната зависимост, ваксините, житния режим, тайната на содата, емоционалните болести на човечеството и програмата наречена „болест”, както и темата за квантовото лечение. Всичко това идва от личния ми опит и безбройните часове на експерименти с моето лично физическо, ментално и духовно пространство.

Какво бихте казали на хора, които също биха искали да внесат промяна в живота си, но се страхуват да направят първата стъпка?

Бих цитирал един от най-мъдрите хора, които са живели някога- „Всяко едно дълго пътуване започва с една единствена стъпка” И бих добавил, че с всяка следваща стъпка, приключението наречено „живот” става все по-интересно и вълнуващо. Във всеки един от вас се е стаила огромна и неподозирана сила. Направете първата стъпка, събудете я и променете живота си…

Интервю на Рослава Стоянова с Георги Жеков; Снимка: Георги Жеков

Сподели :

Прочети още