• сряда , 21 март 2018

Доматена революция

Цветомира Йоцова

Как започна всичко? Не помня вече, наистина… Ако трябва да проследя историята на начина си на живот и „как я докарах до тук”, сигурно ще започна от детството в Берковския Балкан и преходите в планината с баща ми, събирането на гъби в гората, после ще премина през книгите за животни, пътешествия и природа, ще се спра на йогата, Биологията в университета, птиците, природозащитата и ходенето по терена… И там някъде сред всички тези приключения се мъдрят вегетарианството, суровоядството, йогата и идеите за максимално близък до природата живот на село, пермакултурната градина, дома и любовта към Живота! Дълго, нали? А всъщност просто, какъвто е животът – дом, градина, природа, дишане и любов – това ми трябва на мен :)!

доматена революция

Искам да ви разкажа за промените, които настъпиха в живота ми в последните няколко години в направленията начин на хранене, отглеждане на храната, дома, в който живея и духовността… Вегетарианство…веганство…суровоядство… Окончателно се отказах от месото в края на 2009 г. след завръщане от една орнитологична експедиция в Етиопия, където месото ми дойде в повечко. От малка не съм му фенка и го проядох с доста бой и насилие, така че, когато можех вече съзнателно и ненасилствено да избирам сама храната си, го оставих без колебание. С отказа от месо, започнах да чета и да ровя за информация за как да подобря начина си на хранене като цяло и попаднах на цяла една нова вселена. Важна роля за изграждане на личната ми концепция що е то здравословно хранене и начин на живот, изиграха сайтът „Земя на заем” и много подобни български и чужди сайтове и книги! В тази нова вселена открих да се говори за вредата от животновъдството върху природните екосистеми, което за мен като природозащитник и биолог, все още е причина номер 1 човек да остави месото и животинските продукти като цяло. В последствие към мотивите си добавих и етичните и здравословни аспекти на отказа от месо и животински продукти! Т.е. аз не спрях само с месото, ами и с млечните продукти като сиренето и кашкавала (мляко – прясно или кисело, не ядях и преди), маслото и пр. Също така се запознах с принципите на суровоядството, които и до момента следвам, не на 100 %, но все пак по-голямата част от храната ми се състои от сурови плодове, зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, по малко ядки и семена и от време на време и някои от т.нар. суперхрани като какао, спирулина, мака и др., но в минимални количества.

салатки и лук

Та, след всички тези здравословни и духовни търсения, как човек да не отиде на село, да не си насее една хубава пъстра градина и да си гледа живота? Така направихме и ние с моя приятел в началото на 2011 г. и се заселихме в къщичка под наем в с. Маджари, за да сме хем на хубаво място, хем близо до вече бившата ни работа… Всъщност, нашата „месторабота” бяха баирът и чукарите, където обикаляхме в търсене на лешояди, мониторинг на гнездата им, опръстеняване на младите, събиране на проби, хранителни остатъци и подобни невероятни неща, които винаги съм мечтала да правя! Бяхме много отдадени на работата си и може да се каже 24/7 в нея и понякога трудно живеехме нормален живот. Но все пак успяхме да направим първи стъпки с градината и да продължаваме да мечтаем и да учим! Все още смятам, че най-хубавите домати, които съм яла през живота си, са миналогодишните ни :)! Зароди се идеята за собствен дом, които да отразява максимално нашите представи за природосъобразен начин на живот – не само по отношение на храненето, но и в други аспекти, като това от какво да е изградена къщата, да си имаме животни, голям двор с пермакултурна градина, да привличаме птички в двора… да сме „в дивото” (Into The Wild, както се казваше в едноименния филм).

нори рулца

2012 г. за нас се оказа година на големи промени, защото напуснахме дългогодишната си работа по опазване на лешоядите и се сдобихме със собствен дом! Мечтан – каменно-кирпичена къща с 2 декара двор точно срещу скалите с лешоядите! И сега следват големите планове за възстановяване на къщата с максимално използване на естествени материали, планиране на двора и градината ни, вече си взехме за другарки 5 кокошчици, които ще съставляват „кокошия трактор” в нашата нова градина. Хубавото е наличието на близо декар овощни дръвчета – праскови, кайсии, сливи, ябълки, имаме си и две огромни смокини, бадем, акации, дренки, също така и асма с хубави стари лози. От сега планирам засаждането на поне 200 корена домати, които да ядем цяло лято, както и да суша за зимата. Сушените домати в зехтин и с подправки са една от любимите ми добавки на зимните салати. Ако нещо ми е показало пътя към собствената биоградина и ме е мотивирало, то това са доматите и това което този плод (да, според нас биолозите, доматите са плод :)) символизира за мен – изобилието, лятото, свежестта, чистотата и истинската храна, отгледана от нас самите с любов и с минимално усилие.

Автор: Цветомира Йоцова

Сподели :

Прочети още