• понеделник , 26 февруари 2018

Домашен дезинфектант за ръце

Факт: дезинфектантите за ръце, които можете да намерите в магазините съдържат изкуствени аромати и токсични съставки. Да, те убиват някои бактерии и вируси, но като страничен ефект те се просмукват сред порите на кожата и навлизат в кръвта.

Основните съставки на дезинфектантите са етилов алкохол и изопропил алкохол. Изопропил алкохолът е химикал, извличан от петрола, който се използва в индустрията като разтворител. Той е невротоксин, което означава, че уврежда мозъка и нервната система. Етил алкохолът или още известен като етанол също е невротоксичен.

За щастие съществуват и естествени дезинфектанти, които могат да опазят ръцете ви и тези на децата ви от микробите без междувременно да увреждат нервната система. Днес ще ви представя две прости рецепти, които лесно можете да приготвите удома. Първата е за гел, а втората за спрей. И двете действат идеално, така че е въпрос на предпочитания кое ще изберете.

hand washing

Но първо… „мръсната истина”…

Подобно на мускулите в тялото ни и имунната ни система трябва да се упражнява, за да стане достатъчно силна, за да се справи с болестите. Според изследванията на връзката между имунната система и мръсотията, вманиачаването на днешното общество по темата за чистотата и бактериите може би води до нарастване на случаите на алергия, астма и чревни проблеми.

„Ако имунната система не се развие в началото на живота ни и не се поддържа през останалото време, това повишава риска от възпалителни, автоимунни и алергични реакции. В началото на човешкия живот се изгражда микробиотата на тялото, която ни зашитава от възпаления и патогени.”

Накратко, когато децата понякога слагат пръст в устата си, това помага за развитието на имунната им система. За повече информация прочетете статията „Пръстта не е мръсна: изграждане на детски имунитет”.

Но когато децата приключат с игрите, е време да почистят ръцете си! Смятах, че е много важно децата ми да са с чисти ръце, особено в училище, но нямах намерение да използвам токсичните препарати, които се продават по магазините. Тогава реших да потърся повече информация и да експериментирам с някои съставки, и така стигнах до тези две рецепти.

И двете са идеални за почистване на ръцете, защото всяка тяхна съставка има конкретно предназначение – те не само дезинфекцират, но и имат естествено антисептично действие, което помага за заздравяването на одрасквания и други малки ранички.

Маслото от чаено дърво и лавандула са известни с антибактериалните и противогъбичните си свойства и помагат  в борбата срещу инфекциите. Хамамелисът има противовъзпалителни и антимикробни свойства и често се използва за лечението на ухапвания от насекоми, леки изгаряния, порязвания и други кожни дразнения. Гелът от алое вера е изключително полезен за здравата кожа, а маслото от витамин Е помага за нейното заздравяване и служи като естествен консервант.

Дезинфекциращ гел

Съставки

  • 1 супена лъжица хамамелис
  • 240 мл гел от алое вера
  • ¼ чаена лъжичка масло от витамин Е
  • 10 капки масло от чаено дърво
  • 5 капки лавандулово масло

Приготвяне: Смесете маслата, прибавете хамамелиса и разбъркайте, след това прибавете гела от алое вера и разбъркайте отново.

Съхранение: Маслото от витамин Е е естествен косервант и гелът трае до два месеца. За да удължите годността му използвайте стара празна тубичка или вземайте от кутийката с чиста лъжичка, вместо с ръце.

Дезинфекциращ спрей

Съставки

  • 1 супена лъжица хамамелис
  • 2 чаени лъжички гел от алое вера
  • 8 капки масло от витамин Е
  • Базови масла – лавандула, чаено дърво или лимон и портокал.
  • Чиста вода

Приготвяне: смесете всички съставки в бутилка от около 120мл и я допълнете с вода, разклатете добре преди употреба. Най-добре е бутилката да не е пластмасова, защото пластмасата може да реагира с базовите масла.

Източник:http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още