• вторник , 23 януари 2018

Да започнеш живот извън системата

Представяме ви историята на Сара и Пол Чеймбърс, който продават луксозната си къща, за да се преместят да живеят в дом, изграден от корабни контейнери сред дивата природа на Австралия. 

Съпругата ми, Сара, спомена мимоходом „Обявих къщата ни за продан”. Не беше щастлива в 4-стайната ни къща с плувен басейн, разположена в предградията. Искаше да живее в по-отдалечен район, където къщите не са долепени една до друга. Вече бях започнал да изграждам новият ни дом от два корабни контейнера и настоятелността на Сара ме накара да ускоря работата по него. Щастлива жена – щастлив живот!

shipping container home

Поставихме контейнерите на малък хълм с гледка към няколко евкалиптови дръвчета. Целта ни е да докажем, че човек може да живее в „устойчив лукс” дори и да е извън системата. В началото започнахме с къмпинг и беше много трудно. Но постепенно се справихме с предизвикателствата на живота без достъп до електричество или водоснабдяване. Със сигурност не сме първите, които правят това, но решенията, които намерихме са творчески и забавни.

Да започнеш живот извън системата

В началото си набавяхме електричество с помощта на 3-киловатов генератор, който захранваше всичко. Но тъй като се стремим да сме 100% устойчиви, вече прекратихме употребата му и го заменихме със система от слънчеви панели, която си изградихме сами. Фотоволтаичните соларни панели с мощност 2 киловата захранват няколко батерии, които ни осигуряват непрекъснатост на електричеството. Те генерират достатъчно електроенергия за захранването на хладилник и кухненски уреди, които се срещат в почти всеки дом.

Намалихме потреблението си и се сбогувахме с микроволновата, електрическия бойлер и електрическата кана за вода. В по-голяма част от случаите използваме уреди, които се нуждаят от електроенергия само през светлата част от денонощието. Стигнахме до там, че соларните панели ни осигуряват достатъчно електричество, за да си позволим проста климатична система, с която да се охлаждаме, когато е наистина много горещо. Мисля, че климатизация, задвижвана от енергията на слънцето е една наистина готина идея, която е напълно постижима и устойчива.

Водоснабдяването е от критично значение.

През първите шест месеца трябваше да превозваме всичката вода, която потребяваме, до дома си. Използвахме 150-литров варел, покачен върху нашата Тойота Хилукс и използвахме всяка възможност да го напълним. Днес цялата тази сложна процедура е заменена от система за събиране на дъждовна вода, която покрива 65 кв.м. и позволява да съхраняваме до 10 000 литра. Вече задоволяваме всичките си нужди от вода сами. Когато чуем барабаненето на дъждовните капки по покрива, сме уверени, че водните ни запаси се попълват.

Направих много хубава вътрешна баня, но исках да имаме и външна вана и тук отново използвахме въображението си, за да я изградим изцяло от рециклирани материали. Външната ни баня се получи наистина прекрасна – нощем можеш да се потопиш в горещата вода и да гледаш звездите. Пълни се изцяло на гравитационен принцип, затопля се чрез слънчевите панели, а през лятото, когато ти стане горещо можеш да се разхладиш в студената вода, която след това се използва за напояване на градината.

Животът сред дивата природа на Австралия

За нас той се превърна в една прекрасна реалност. Малки кенгурута идват да пият вода от нашето езерце, което патетата споделят с шумния хор на жабите. Птици обикалят около къщата в търсене на вкусни насекоми, а един опосум идва от време на време за купичка плодове. Разбира се има и много гущери, а се е случвало да се приближават и змии, но като цяло дивите животни са много приятелски настроени. Сара е много по-щастлива сред природата и се наслаждаваме на приключението.

За да се отопляваме през студените месеци, направих печка на дърва от стара метална каса. Гордеем се с това, че никога не ни се е налагало да отсечем дърво. Вятърът и природата ни осигуряват достатъчно изпочупени клони и съчки. Просто се качвам в колата и обикалям околността, за да събера падналите дървета.

Живеем сред дивата природа, а не в пещера. Имаме всички съвременни удобства, включително високо-скоростен интернет и Сара много успешно развива онлайн бизнеса си оттук.

Защо правим всичко това?

Ние не сме откъснати от света „хипита”. Работим усилено и вярваме, че настоящият икономически модел не е устойчив. Още през 1997г. ученият Дейвид Сузуки казва, че ако хората не спрат да злоупотребяват с ресурсите на планетата и продължат да замърсяват атмосферата, до 20 години ще се окажем на ръба на унищожението.

Всички ние имаме духовни нужди и вярваме, че специално за нас връзката с природата е начинът да задоволим тези нужди. Трябва да бъде намерен баланс между хората и околната среда. Ние не сме отделени, а сме част от нея. Решихме сами да опитаме и да видим дали е възможно да живеем без да сме толкова зависими от системата… и да, възможно е!

Споделяме своето знание и приключения с останалите, за да могат и те да се научат как да си направят устойчив дом. Не казвам, че е лесно. Бяха нужни средства, време и усилия, но това, което е по-важно, е прекрасното чувство да се измъкнеш от омагьосания кръг и да усетиш колко по-лек може да е живота. За нас това приключение донесе щастие, радост, спокойствие и удовлетворение. Бяхме забравили кои са най-важните неща в живота и беше прекрасно да си ги припомним.

Източник и снимка: http://wakeup-world.com/

Сподели :

Прочети още