• понеделник , 26 февруари 2018

Да запазим храните свежи за по-дълго време

Всяка година средното американско домакинство изхвърля големи количества храна основно защото купува прекалено много или не яде остатъците от вчерашното ядене. Много хора се поддават на маркетинговите тактики на супермаркетите, които окуражават импулсивните покупки и купуването на по-големи количества. Но когато занесат закупените храни удома, често се оказва, че те се развалят преди да стигнат до масата.

fruits and veggies

Проучване на Американския съвет по химия (АСС) показва, че ¾ от американците изхвърлят храна веднъж месечно, а ½ – веднъж седмично. Изследване на Съвета за опазване на природните ресурси (NRDC) показва, че всяка година американците изхвърлят храна на стойност 165 милиарда долара или близо 2200 на домакинство.

Повечето от хората, отзовали се на анкетата на АСС (79%) били загрижени за парите, които хгубят, като изхвърлят храна, а около половината анкетирани казали, че се чувстват виновни за това, че хвърлят храна при положение, че по света има толкова много гладуващи. Едва 15% от респондентите били загрижени за последствията, които изхвърлянето на храна, оказва върху природата, но истината е, че хранителните продукти заемат първо място в депата за отпадъци и за да се справят с този проблем някои градове стартират програми за компостиране.

Съветите по-долу ще ви помогнат да запазите храната си свежа за по-дълго време, така че да намалите количеството, което изхвърляте.

1. Лук. Съхранявайте го в хартиена торбичка на хладно и тъмно място (но при температура над нулата). Така лукът се запазва свеж за над две седмици. Друг вариант е да наредите лука в стари чорапогащници, като завързвате възел между отделните глави – така ще ги запазите свежи за над осем месеца.

2. Сирене. Твърдите сирена като пармезана запазват свежестта си с месеци, ако се съхраняват правилно. Махнете опаковката и обвийте сиренето в пергаментова хартия, а след това във фолио, за да го предпазите от влага. Ако забележите мухъл, не го изхвърляйте, а отрежете около сантиметър и половина около и под плесента и завийте остатъка в чиста хартия – той е напълно годен за ядене.

3. Горски плодове. Горските плодове се развалят много бързо, затова ги консумирайте възможно най-скоро. За да запазите свежестта им за един-два дни, ги измийте със смес от една част оцет и три части вода.

4. Подправки. Подправките остават свежи, ако подрежете долната част на клончетата и ги потопите в чаша вода, подобно на букет цветя. Ако ги покриете с хартиена салфетка или торбичка и ги оставите в хладилника, те ще запазят свежестта си още по-дълго.

5. Ябълки. Съхранявайте ябълките в хладилник на най-долния рафт, където влажността е по-голяма.

6. Домати. Доматите оставете на стайна температура и ги изяжте в рамките на 1-2 дни. Ако съхранявате доматите в хладилник, те губят аромата си. Но ако все пак сте ги сложили в хладилник, извадете ги и ги оставете на стайна температура за около 24 часа, това ще възвърне част от вкуса им. Друг вариант е да ги използвате за приготвянето на доматен сос, където подправките ще компенсират по-слабия аромат.

7. Картофи. Съхранявайте картофите на хладно и тъмно място. Не съхранявайте картофи и лук заедно – така картофите ще се развалят по-дълго. Съхранението на картофи и ябълки в близост ще забави покълването на картофите.

8. Зеленолистни. Те се развалят от високата температура, затова щом се приберете удома ги потопете в студена вода, след това ги посушете добре (защото от влагата може да започнат да гният) и ги съхранявайте добре завързана торбичка, на която с игла са пробити десетина дупки. Така зеленолистните зеленчуци ще запазят свежестта си до четири пъти по-дълго. Марулите можете да съхранявате в купа, покрита с фолио, но под него поставете и салфетка, която да абсорбира влагата.

9. Яйца. Яйцата издържат до пет седмици в хладилника. Дръжте ги по-наъвтре, където температурата е по-ниска, а не на вратата.

10. Грозде. Избирайте грозде със зелени, гъркави дръжки. Ако дръжките са кафеви или изсъхнали, гроздето ще се развали по-бързо и вероятно вкусът му няма да е хубав.

11. Млечни продукти. Млечните продукти се развалят по-бързо от топлината, дори и да са оставени на топло за съвсем малко.

12. Месо. Съхранявайте месото в най-долното чекмедже на хладилника, двойно опаковано, за да не тече от него.

Как да организираме хладилника си, за да запазим храната по-свежа

Някои части от хладилника са по-хладни от други, затова е важно храните, които се развалят най-бързо, да бъдат държани на най-студените места. Суровото месо, риба и остатъците от вече приготвено ястие се нуждаят от постоянна ниска температура и е най-добре да се държат на най-долния рафт. Освен това така дори и да потече от тях, това няма да засегне други храни. Чекмеджетата най-долу в хладилника са предназначени за плодове и зеленчуци – но не за всички. В тези чекмеджета може да съхранявате зеленолистни зеленчуци, целина, броколи, ябълки, диня, а други видове плодове и зеленчуци най-добре да поставите на най-горния рафт. Също така е добре да съхранявате ябълките отделно от други непокрити плодове, защото етиленът, който отделят, може да причини по-бързото им разваляне.

На средния рафт можете да държите различни видове сирена и сготвено месо, а на вратата на хладилника можете да съхранявате различни виводве подправки и сосове, включително и масло. Не забравяйте да регулирате температурата в хладилника така, че да е по-ниска от 4 градуса по целзий и не препълвайте хладилника, за да може студеният въздух да циркулира свободно в него.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още