• четвъртък , 22 февруари 2018

Да прекосиш Америка на колело, учейки хората на устойчивост

Роб Грийнфийлд е предприемач и активист за опазване на околната среда с мисията да забавлява, образова, вдъхновява и дава от себе си на света. Роден в Уисконсин, на 24 години той вече е стъпил на шест континента. Основател е на зелената маркетингова компания Greenfield Group и на Goodfluence Fund, който отпуска микро-грантове на активисти и НПО, за проекти свързани с околната среда и социални проекти. За Органично той разказва за част от многобройните си приключения и инициативи. 

Интересът ти към природата и устойчивия начин на живот започва още от дете, когато си бил сред бойскаутите и си прекарвал много време навън. Но не са много хората, които съхраняват и следват тази любов към природата, когато порастнат. Какво те мотивира да пътуваш по света и най-вече в Америка и да изградиш този независим начин на живот, който водиш в момента, вместо да се задоволиш със стандартна работа?

Винаги съм имал желание да изследвам чудесата на природата по света. Историите и снимките в списание National Geographic, както и предаванията по Discovery Channel и Anima lPlanet подхранваха това желание още повече и ме караха да мечтая за далечни тропически острови. Винаги съм искал да оставя зад себе си малкото градче, в което израстнах и да опозная големия свят, да имам по-пълноценен живот. В университета продавах от врата на врата книги за The Southwestern Company и се научих как да ръководя собствен бизнес и да бъда финансово незаивисим. Това в голяма степен ми позволи да пътувам по света и след като вече бях пообиколил някои места си казах, че никога повече няма да имам стандартна работа.

Кои бяха най-големите предизвикателства и най-удовлетворяващите моменти? 

Едни от най-хубавите моменти бяха да се озова сред стадо жирафи в Кения, да видя комодските варани в Индонезия и да изследвам сам дивата природа на Борнео. На всички тези места бях сам и очите ми бяха пълни със сълзи. Сълзи на радост. Имах усещането, че съм толкова мъничък в този огромен свят и донякъде ми се искаше до мен да има някого, с когото да споделя това изживяване.

Семейството и приятелите ти подкрепят ли желанието ти да се впускаш в толкова различни приключения?

Почти всички са ме подкрепяли в приключенията и пътуванията ми. Със сигурност много хора са се страхували за мен и може би доста от тях са си мислели, че никога няма да ме видят повече, но всички следят приключенията ми с огромно вълнение. Рядко срещам негативно отношение и ако това стане, обикновено осъзнавам, че се дължи просто на липса на разбиране от страна на хората или неосъзнаване на собствените им проблеми.

12-simple

Едно от най-големите ти приключения е прекосяване на САЩ на колело с мисията да запознаеш повече хора с устойчивия начин на живот. И ако това не е достатъчно трудно си решил да го направиш без да „зависиш от системата”. Какво точно означава това и имаше ли трудности в постигането на тази цел?  

По време на пътуването Off the Grid Across America  следвах следните основни правила, свързани с храната, енергията, водата, отпадъците и транспорта:

  • Да използвам само електричество, генерирано от соларни панели.
  • Да не генерирам почти никакви отпадъци, а тези, които не мога да избегна, да си ги нося през цялото пътуване.
  • Да използвам вода само от естествени източници (езера, реки, кладенци и дъждовна вода) или вода, която си тече без да се използва.
  • Да ям местна, органична, непакетирана храна или храна, която иначе ще бъде изхвърлена.
  • Да използвам за придвижването само собствените си сили и да не използвам изобщо гориво.
  • Да пазарувам само от места, които са се посветили на мисията да изградят една устойчива планета.

В известен смисъл не бях точно „извън системата”, а по-скоро имах „изключително ниско влияние върху околната среда”.

Имаше ли момент, в който искаше да се откажеш? 

Не си спомням да съм искал да се откажа. Разказвах на всички, че ще го направя и така и стана. Бях мотивиран от новите знания, които трупах по време на това пътуване, както и от знанията, които споделях с всеки, който имаше желание да ме изслуша и да научи нещо ново.

Вероятно си срещнал много интересни хора по време на това пътуване – как реагираха те, когато им разказваше за мисията си?

Някои мислеха, че съм луд, други – че правя нещо супер готино.

Следва продължение, в което Роб ще ни разкаже за проблема с хранителните отпадъци, как е прекарал цяла година без да си взима душ и как можем да живеем по-устойчиво без да правим радикални промени в живота си.

Повече за Роб Грийнфийлд, неговите инициативи и приключения, можете да прочетете на неговата интернет страница.

Сподели :

Прочети още