• вторник , 23 януари 2018

Да подарим себе си

двама

“Малко наслади се равняват на тази от присъствието на онзи, на когото вярваме безрезервно.” – Джордж МакДоналд

Дни преди Св. Валентин премислете отново какво да подарите, като се фокусирате върху това как прекарвате времето си и какво внимание отделяте за най-значимите връзки за вас. Няма подарък, който да се купува и да може по-дълбоко да подобри емоционалните връзки в живота ни от това да ни се обърне внимание. Нещата, които си спомняме и тези, които изграждат историите, разказвани години по-късно, рядко се намират в подаръчна кутия, а идват от моментите, в които споделяме пълноценното си присъствие с обичаните хора.

Тези лесни похвати не само говорят много повече на хората, които обичаме за чувствата ни, но също така дават възможност и на нас да получим повече любов, което често е по-голямо предизвикателство от даването на същата. Развиването на умения за получаване на любов осигурява основа за живот в благодарност и ни учи да прегръщаме и да живеем в настоящия момент. Една от най-ефективните практики е измамно проста, но и изумително трудна: развиването на способност да оставим нещата да се случват и да се освободим от очакванията и осъжданията – това ни позволява да прегърнем реалността, каквато е. Тези кратки моменти на хармония с живота ни срещат с любовта, която винаги е около нас.

Подарете себе си и присъствието си на вашите любими хора за празника. Направете миговете по-хубави като се научите истински да дарявате времето си и да го споделяте с тези, които обичате.

1. Забавете празничната суета, като отделите повече време за забавления и прости удоволствия. Скорошни изследвания установяват, че когато имаме любовна връзка по време на празниците и се отдадем на празнуването на живота, това всъщност я заздравява и създава по-силна интимна свързаност. Много връзки страдат от намаляването на времето, което хората прекарват заедно, без да се разсейват с дигитални уреди около себе си или напрежението от себедоказването. Отървете се от нуждата да правите нещата, особено по празниците, и създайте поводи да се смеете заедно, излезте сред природата или си сгответе нещо ново и различно. Насладете се на момента с всичките си сетива и той ще се превърне в скъпоценен спомен.

2. Почувствайте центъра на сърцето си, когато получавате комплимент или знак за нечия привързаност към вас. Любовта не е само идея във вашата глава. С насочено внимание можете реално да почувствате енергията на любовта, която влиза и излиза от тялото ви. Любовта, която изпитваме, интуитивно се усеща от предната част на тялото ни, а тази, която получаваме, влиза в нас чрез задната част на сърдечния ни център, което обяснява защо много хора изпитват сериозни стягания и блокажи в гръдните си прешлени. Съсредоточете вниманието си върху тази част от тялото си следващия път, когато сте обект на някакъв акт на щедрост, любовен жест или мил комплимент. Спрете и дишайте, съсредоточени върху сърцето си, особено задната част и забележете омекотяването, което се получава. Позволете на нежността да навлезе вътре. Дали даровете са малки комплименти, или дълбоки жестове, важно е да се научите да допускате чувството да бъдете обичани вътре във вашите тела.

3. Изпитайте истинската благодарност в себе си, осъзнавайки, че най-значимите подаръци по това време на годината не могат да бъдат купени и дадени. Вместо това, те са трансформацията, която се случва в нас, когато позволим на навлизащата любов да се настани в сърцето ни. Много е лесно по празниците да се вторачим в това как очакванията ни към живота не се оправдават и с тези мисли ние буквално отблъскваме любовта и удоволствието във всичките им форми. Когато отблъскваме идващата към нас любов, защото не изглежда, както сме искали, проваляме връзката си с благодарността в сърцето си и вече имаме нужда от запълване на празнините. Когато отваряте подарък по празниците, фокусирайте се върху намерението и любовта на подаряващия, които се съдържат реално в това, което е обвито с подаръчна хартия. Упорито практикувайте освобождаване от предварителните си очаквания, когато отваряте някой подарък и почувствайте любовта и благодарността, скрити в даровете пред вас.

4. Убедете се в истината, че интимността поражда интимност. Проучванията доказват силната зависимост между щастливата любовна връзка и честотата на сексуалните преживявания в нея. Сексуалната близост действа свързващо в дълготрайните взаимоотношения. Особено по празниците, малко следобедни удоволствия ще освободят стреса и ще проправят пътя към емоционална близост и по-добра комуникация. Даряването на пълноценното ни присъствие в нашите интимни изживявания е лековито, защото го правим с неосъдителни очи и добро сърце. Често липсата на връзка с нашето собствено либидо е резултат от прекаленото мислене, което ни причиняват несподелените сексуални страхове. Поне за празникa – освободете се и от тях.

5. Живейте чувствено. Мощен начин за успокояване на ума и за усещане на мига е да умеете да разчитате на сетивата си. Чувствеността, която е крайъгълният камък на здравото либидо, отговаря също и за страстната ни връзка със самия живот. Тя изисква съсредоточаване на вниманието върху дълбокото свързване със сетивата. Празниците са чувствено изкушение. Помиришете шишарките по дърветата, постойте в тъмното, усетете уханието на горещото какао преди да го изпиете. Вдъхнете топлината на интимността като почувствате кожата на вашия партньор или докосването на неговите ръце. Прекарайте пръсти през косата му или изследвайте лицето му с устни. Отдаването на пълното ни внимание в тези моменти говори за нашата любов и ще създаде едни от най-топлите ни спомени през този сезон.

Източник: www.daily.goodcleanlove.com; Снимка: www.stockfreeimages.com

Преводач: Цветомира Йоцова

Сподели :

Прочети още