• сряда , 21 март 2018

Чаша вода подтиква към по-добър избор на храна

чаша вода

Публикация от Майския брой на списание “Органично”

Както с всичко, така и с храненето, нещата започват още от най-ранна детска възраст. Дали обаче ще храним децата си здравословно, или ще приучаваме себе си към добри навици, оказва се, че чаша вода може да направи чудеса!

Ново изследване показва, че водата може да бъде това, което е необходимо, за да помогне за постигането на по-добър вкус за изграждане на добри хранителни навици. От анкетираните 60 възрастни от 19 до 23 години и 75 деца на възраст между 3 и 5 години изследователите откриват, че по-възрастните участници предпочитат да ядат солено, храни, наситени с повече калории и хляб, придружени със сладки газирани напитки, докато младите участници ядат повече сурови зеленчуци, когато са били поднесени с вода, отколкото с подсладена напитка.

Подобни проучвания са правени и преди това и винаги се оказва, че храните, които ядем като деца, оказват силно влияние върху нашите избори по-късно в живота. С други думи, трябва да внимаваме, за да не научим още като малки децата си да употребяват сладки, високо калорични напитки със солени и мазни висококалорични храни като пържени картофи, защото това ще остави трайни следи в живота им и в изградените хранителни навици.

В изследване, публикувано през януари 2011г., учените установяват, че децата са в състояние да разпознаят марката на определена храна само по отношение на нейните вкусови предпочитания за сол, захар и мазнини. Според учени от университета в Орегон водата трябва да се предлага задължително във всички ресторанти за хранене, които правят комбинации (различни менюта) или да се предлага по подразбиране веднага, щом клиентът седне на масата. Първо, чаша вода винаги е полезна, помага за дехидратацията (голяма част от възрастното население е хронично дехидратирано), второ, ако напитката на масата определя шансовете поръчката да е по-здравословна, то това е най-малкото, което може да се направи.

Възпитаването на вкусови навици у децата е сложен и постоянен процес, който изисква постоянство, търпение и проявяване на разбиране, непрекъснато четене и информиране за всякакви неща, свързани с храненето на детето. Чаша вода е най-малкото, което може да се дава на едно дете. Преди да седне да си хапне, предложете му чаша вода – може това да накара детето ви само да избере здравословния вариант!

Сподели :

Прочети още