• понеделник , 26 февруари 2018

Биопродуктите – по-богати на хранителни вещества

Като цяло вече е прието, че органичната продукция е по-безопасна в сравнение със земеделските култури, съдържащи ГМО или обработвани с химически пестициди, но все още малко потребители знаят, че тя е и по-богата на хранителни вещества. Производителите, разчитащи на конвенционално земеделие отричат това, но някои научни изследвания сочат, че не са прави.

био

Науката в основата на богатата на хранителни вещества органична земеделска продукция

Според изследванията в битката между конвенционалното и органичното земеделие, последното печели с по-високо съдържание на витамини, минерали, конюгирана линолова киселина (CLA) и омега-3 киселини.

Хранителен профил на органичните спрямо конвенционалните земеделски култури

След анализ на 41 изследвания на хранителната стойност на хранителни продукти, отгледани по конвенционални и органични методи, специалистът по хранене Вирджиния Уъртингтън открива, че органичната продукция е много по-богата на полезни хранителни вещества. Органичните храни съдържат по-високи нива на витамин С (27%), желязо (21.1%), магнезий (29.3%) и фосфор (13.6%). Уъртингтън отбелязва и че органичните продукти съдържат по-малко нитрати и тежки метали.

Друго проучване на Алисън Мичъл от University of California-Davis показва, че в органично отгледаните домати има по-високо съдържание на флавоноиди, които са важни в борбата срещу свободните радикали. В продължение на десет години органично отглеждани домати са сравнявани с такива, при които са използвани конвенционални земеделски практики. Според резултатите органичнитте домати съдържат между 79 и 97% повече флавоноиди, агликони, кверцетин и кемпферол.

Различия в млечните мастни киселини при органични и конфенционални фермерски практики

Проучване, публикувано в Journal of Dairy Research, разглежда химическия състав на млякото, произведено при био и конвенционално отглеждане на овце и кози в Гърция. В продължение на три месеца са взети 162 проби, а резултатите показват, че в органичното мляко се съдържат по-малко мазнини. Други резултати от изследването сочат, че:

Млякото от овце, отглеждани чрез еко-практики, има по-високо съдържание на MUFA, PUFA, alpha-LNA, cis-9, trans-11 CLA, и омега-3 мастни киселини, а козето биомляко е по-богато на alpha-LNA и омега-3 мастни киселини. Тези различния се дължат на различното хранене на животните при двата типа отглеждане.

Според проучването биомлякото има по-висока хранителна стойност (поради съдържанието на мастни киселини) в сравнение с конвенционалното, когато е „произведено според фермерските практики, срещани в Гърция.”

Подобни резултати са установени и при кравето мляко. Екип от изследователи от Института по хранителни науки в Пиаченца, Италия, оценява съдържанието на мазнини в конвенционалното и биомлякото. Те установяват, че биомлякото има по-високо съдържание на CLA. „Изглежда начинът на хранене на животните оказва най-голямо влияние върху съдържанието на CLA в млякото и млечните продукти. Ако животните се хранят с повече пресни и изсушени фуражи, това може да увеличи съдържанието на мастни киселини в даваното от тях мляко.”

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.com

Сподели :

Прочети още