• вторник , 23 януари 2018

Био знаци за храни

Когато пазаруваме био храни, знаем ли какво да търсим? Не всички знаци са официални, както и не зад всички стоят утвърдени стандарти за био продукция. Някои от тях лесно могат да ви заблудят да купите нещо, което си мислете, че е по-здравословно отколкото е и да платите по-висока цена, отколкото то реално струва.

Всеки един хранителен продукт с етикет „био”, „еко” , “екологичен”, “органичен” или „от екологично чист район” по закон трябва да покрива строги изисквания. Гаранция, че тези изсквания са спазени и процесът на производство е бил обективно проследен носят единствено следните утвърдени био знаци:

agriculture biologique logo

 

 

AB (agriculture biologique)Франция

agrobio logo

 

 

AGROBIOПортугалия - AGROBIO, първата асоциация за биоземеделие в Португалия, е основана през 1985 г. и развива дейността си с потребители, производители, преработватели, търговци и политици.

aiab logo

 

 

AIABИталия - Италианската асоциация за био земеделие.

latvia ekoprodukts

 

 

ALOA‘; Латвия - Асоциацията на Латвийското Био Земеделие (ALOA) е основана през 1995. Тя е професионална организация и кооператив с Министерството на Земеделието и Околната Среда.

austria bio garantie logo

 

 

AUSTRIA BIO GARANTIEАвстрия

oko garantie logo

 

 

BCS Оko-GarantieГермания - BCS OKO-GARANTIE GMBH е лицензирана като частна контролираща агенция от 1992 год. за прилагане на Регламент No. 2092/91 на ЕС.

natur plus logo

 

 

Bio Natur PlusШвейцария

bio suisse logo

 

 

BIO SUISSEШвейцария - Информационен център за производителите и лицензиантите на швейцарския био знак с пъпка, който им осигурява основна маркетингова подкрепа към потребителите и осъществява активни кампании за био храните и органичното земеделие.

bio logo

 

 

BIO-SIEGELГермания - От септември 2001 г. всички земеделски и хранителни продукти от биологичното земеделие могат да бъдат етикетирани с националния знак на Германия – Био-Сийгъл (еко етикет).

biogarantie logo

 

 

biogarantieБелгия

biolabel logo

 

 

BioLABELЛюксембург

bioland logo

 

 

Bioland Оkologischer LandbauГермания - Bioland е най-голямото германско сдружение на био фермерите, основано през 1971 година.

bio logo stripes

 

 

biozebraЧешка Република

bulgarian bio logo

 

 

Българския знак за биоБългария - Oфициалният знак за биопродукт на Министерство на земеделието и горите на Република България.

okologisk logo

 

 

DebioНорвегия – Фи-знакът е регистрирана търговска марка, собственост на Debio. Само операторите, които са членове и/или сертифицирани от организацията Debio, могат да използват в Норвегия термина “органичен” или знакът ? за даден продукт. Етикетът винаги трябва да бъде придружен от името на производителя.

calidad delinat logo

 

 

DELINATШвейцария

demeter logo

 

 

demeterГермания

ecocert logo

 

 

ECOCERTФранция - ECOCERT е контролна и сертифицираща организация, чиято дейност се урежда както от публичните власти, така и от законодателството.

eko logo

 

 

EKOХоландия - Skal е законният притежател на символа ЕКО за качество. Това е символ за биологично производство, сертифицирано от Skal и гарантира, че операторът отговаря на изискванията на ЕС за биологично производство.

eu_biologo

 

 

EU ORGANIC BIO LOGOЕВРОПА - Единният символ на Европа отговаря на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета на Европа от 28 юни 2007 г. за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти

fidelio logo

 

 

fidelioШвейцария

iofga logo

 

 

IOFGA ; Ирландия - Ирландската асоциация на био фермерите и производителите сертифицира био храни и продукти на остров Ирландия.

jas logo

 

 

JASЯпония - Биосертифициращата организация на Министерството на Земеделието, Горите и Риболова (MAFF) на Япония.

kag freiland logo

 

 

KAGfreilandШвейцария

krav logo

 

 

KRAVШвеция - KRAV е ключов играч на био пазара в Швеция, който разработва био стандарти и популяризира знакът KRAV. Знакът винаги трябва да бъде придружен от името на производителя.

luomu logo

 

 

LuomuФинландия - Национален знак издаван от Финландския орган за Безопасност на храните EVIRA.

luomu logo 2

 

 

Luomuliitto – Union of Organic FarmingФинландия

bio logo leaf

 

 

MIGROS BIOШвейцария

nasaa logo

 

 

NASAA certified organicАвстралия - Създадена през 1986 г., Националната асоциация за устойчиво земеделие на Австралия (NASAA) е водещ национален биосертифициращ орган.

eko logo eye

 

 

NATURALIS SKСловакия

natura plan logo

 

 

 

naturaplanШвейцария - Знак на Bio Suisse за био храните.

nature progress logo

 

 

NATURE & PROGRESФранция

naturland logo leaf

 

 

NaturlandГермания

organic farmers logo

 

 

ORGANIC FARMERS & GROWERSОбединеното Кралство - Сертифициращия орган Organic Farmers & Growers Ltd е един от няколкото акредитирани от Defra и е одобрен от инспекцията за био производство и преработка във Великобритания.

soil association logo

 

 

SOIL ASSOCIATIONОбединеното Кралство - Soil Association е водещата английска сертифицираща и кампанийна организация за био храни и земеделие.

okologis logo

 

 

stats-kontrolleret okologiskДания - Най-популярния датски знак за био се нарича ?-знак (датската дума за органично е Okologisk). Този знак е на правителството и е въведен още през 1990 год.

usda organic logo

 

 

USDA ORGANICСАЩ - USDA е Националната Органична програма на САЩ, която е регулативен орган за стандартите за всяка една ферма, реколта от диворастящи култури или преработка, която претендира, че е органично произведена.

vinatura logo

 

 

VinaturaШвейцария

Сподели :

Прочети още