• вторник , 23 януари 2018

Безопасна защита от слънчевите лъчи

child on the beach

Отново дойде онова любимо време през годината – прекрасно време, много слънце, дълги дни, които прекарваме навън. Но това е и времето, през което всички сме особено загрижени за кожата си и опасните увреждания, които могат да й нанесат слънчевите лъчи. Слънцезащитните кремове се купуват като топъл хляб, а майките мажат обилно нежната кожа на децата си. И това лято, както и всяко друго, тонове опасни химикали ще бъдат абсорбирани от телата на милиони хора.

алое

Дали наистина се нуждаем от слънцезащитен крем и дали ползите от употребата му надвишават рисковете?

Около слънцезащитните кремове, ефективността им и вероятността реално да увеличават риска от рак на кожата, се води ожесточен дебат. Вече има проучвания, според които кремовете, които уж ни защитават от слънцето, всъщност далеч не са толкова ефективни за колкото ги мислим.

За да се защитите от слънчевите лъчи, на първо място е важно да знаете какъв тип кожа имате и от какъв слънцезащитен фактор се нуждае тя. Ето една примерна схема:

Тип 1 Кожата изгаря и се покрива с лунички, но никога не хваща тен. Обикновено такава кожа имат червенокосите хора със сини или сиви очи. Ако попадате в тази категория трябва да използвате възможно най-висок слънцезащитен фактор.

Тип 2 Трудно хваща тен; изгаря след 20-30 минути излагане на слънце без защита. Такъв тип кожа имат хората с естествено платинено руси коси и сини или зелени очи. Препоръчва се слънцезащитен фактор 45.

Рискът от рак на кожата значително пада при хората с кожа Tип 3. Хората с такава кожа обикновено имат тъмно руса или светло кестенява коса и сини, зелени или кафяви очи. Могат да придобият тъмен тен, но и средна степен слънчево изгаряне, затова трябва да започнат със слънцезащитен фактор 30, като могат постепенно да го намаляват.

Тип 4 Хора с тъмна кожа, кестенява коса и кафяви очи, които лесно хващат тен. Могат да получат леки слънчеви изгаряния, затова в началото на лятото е препоръчително да ползват слънцезащитен крем с фактор 15.

Един от най-ефективните начини да защитите кожата си от слънчево изгаряне е като започнете постепенно да я излагате на слънце за кратки периоди от време, които малко по малко удължавате. Най-добре е всеки ден между 8 и 10 часа сутринта да постоите на слънце за 15 минути. Така кожата ви ще изгради естествена защита срещу слънчевите лъчи и ще придобие т.нар. „основен тен”. За защита на кожата от слънцето е особено важно и какви дрехи носите. Памучните платове например осигуряват естествена защита с фактор 15.

Постепенното излагане на слънце и облеклото са важни, но какво да правим в онези дни, когато ще сме за дълго време под палещите лъчи? На пазара вече съществуват много естествени, здравословни и безопасни слънцезащитни кремове, които не са пълни с вредни химикали. И разбира се най-естествената защита от слънцето ни предоставят натуралните растителни масла. Някои от тях имат по-висок слънцезащитен фактор от всички известни до момента кремове, които можете да намерите в магазините. Комбинирайте няколко от тези масла и ще имате идеалната защита от слънчевите лъчи, която всеки във вашето семейство може да използва без да се притеснява за здравето си. Ето и списък с част от растителните масла, които могат да ни предпазят от слънцето:

Масло от семки от малини – семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Според Антъни Дж. О’Леник, автор на „Маслата в природата”, маслото от семена от малини има естествен слънцезащитен фактор между 28 и 50 и притежава силни антивъзпалителни свойства.

Масло от семена на моркови – Маслото от семена на моркови притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства и има високо съдържание на витамин А. Разредено с други основни масла и нанесено върху кожата, то осигурява естествена защита от слънцето. Според проучване, публикувано в “Pharmacognosy Magazine” през 2009г., продуктите с екстракт от семена от морков имат слънцезащитен фактор 38-40.

Масло от пшенични зародиши – Пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на холин и витамините К и В. Нанесено върху кожата, маслото от пшенични зародиши я овлажнява и действа като антиоксидант, предотвратявайки увреждането й от свободни радикали. Според проучване, публикувано в “Pharmacognosy Magazine” през 2009г., слънцезащитни продукти от масло от пшенични зародиши и витамин Е имат слънцезащитен фактор 20.

Масло от соя – освен, че е богата на хранителни вещества, соята осигурява и ефективна защита от слънцето. Соята произлиза от Китай и е източник на основни мастни киселини, протеини, лецитин, желязо и калций. Маслото от соя, нанесено върху кожата, помага за нейното овлажняване и осигурява естествена слънчева защита с фактор 10.

Масло от макадамия – макадамията е източник на витамини, минерали и антиоксидантни мастни киселини. Макадамията произлиза от Австралия, макар днес най-голям доставчик да са Хаваите. Маслото от макадамия е източник на магнезий, желязо, фосфор, калий и витамин Е, както и на естествена растителна канелена киселина, която осигурява слънчева защита с фактор 6.

Масло от жожоба – жожобата е пустинно растение, екстракт от което се използва за лекуване на екземи, псориазис и суха кожа. Маслото от жожоба естествено овлажнява сухата кожа и съдържа миристинова киселина, която осигурява лека защита от слънчевите лъчи, равна на фактор 4.

В случай, че сте прекалили с излагането на слънчеви лъчи, предлагаме ви една лесна рецепта, която ще ви помогне да облекчите изгарянето.

Съставки

180 мл гел от алое

3 капсули витамин Е

1 супена лъжица мазнина от цинков оксид

15 капки лавандулово масло

5 капки масло от гаултерия

5 капки масло от семена на моркови

Смесете всички съставки в купа, разбъркайте и излейте в чист, стерилен контейнер.

Радвайте се на слънцето и това лято, а, за да се защитите от палещите му лъчи се обръщайте към естествените, природни решения.

Източник: www.wakeup-world.com

Снимки: www.stockfreeimages.com

Сподели :

Прочети още