• понеделник , 26 февруари 2018

Безопасна ли е пастата ви за зъби?

Всички обичаме свежия аромат и вкус на мента на пастата за зъби, но колко от нас са се погрижили да прочетат състава, за да видят откъде идва тази свежест?

В магазина сигурно има толкова видове пасти за зъби, колкото и видове бисквити да речем. И едните и другите си имат свой състав, който им придава вкус, цвят, текстура. Всяка паста твърди, че в нещо е по-добра от останалите – за чувствителни венци, при лош дъх, за избелване и т.н. Други пък се рекламират с твърдения, че са „естествени” билкови пасти за зъби. При толкова голям избор как да разберем коя паста наистина е безопасна? Като разгледаме съставките й.

паста за зъби

Абразиви

Повечето пасти за зъби съдържат абразиви, свързващи вещества, консерванти и най-вече флуорид и вода. С други думи сода бикарбонат, натриев метафосфат, калциев карбонат, алуминиев трихидрат, магнезиев трисиликат и силициев гел. Високите нива на абразиви могат да увредят зъбите като отслабят емайла. Решението е просто – изберете паста, която съдържа само лек абразив като сода бикарбонат.

Детергенти

Повърхностно активните вещества или детергентите, като натриев лаурил сулфат придават пенливост на някои пасти за зъби. Специално натриевият лаурил сулфат има канцерогенно действие, затова избягвайте пасти, които съдържат това вещество.

Аромати

Пастите за зъби съдържат аромати – мента, градински чай, ним, лавандула или други екзотични билки. Не всички естествени аромати обаче са подходящи за всеки човек. Някои екстракти могат да предизвикат алергии или кожни раздразнения при по-чувствителни хора, затова внимавайте с избора си.

Калциев сулфат

Някои пасти за зъби съдържат калциев сулфат (колкото по-малко е количеството му, толкова по-добре), който укрепва емайла. Други съдържат овлажнители, като глицерин и вода, които са сравнително безопасни.

Ксантанова гума

Някои пасти за зъби съдържат ксантанова гума, която е сравнително безопасна, но все пак се уверете, че не сте алергични към нея, защото тя може да предизвика раздразнение и респираторни проблеми.

Консерванти

Ясно е, че към повечето пасти за зъби се прибавят консерванти, които предотвратяват развитието на микроорганизми в нея. Най-често това са натриев бензоат, метил и етил парабен, като натриевият бензоат е най-безопасен. Избягвайте пасти за деца, съдържащи лимонена киселина, защото децата често гълтат пастата и това може да предизвика болки в стомаха, диария, гадене и повръщане.

Подсладители

За подобряване на вкуса на пастите за зъби в тях се добавят подсладители като захарин, стевия или ксилитол. Най-добре изберете паста, съдържаща ксилитол, защото той допринася за отделянето на слюнка, която от своя страна предпазва от кариеси. Стевията също е добър избор, но не е толкова сладка и понякога има горчив послевкус.

Оцветители

Към повечето пасти за зъби се прибавят изкуствени оцветители, като титаниев диоксид, който придава белия им цвят. Титаниевият оксид обаче се смята за канцерогенен, затова избягвайте пасти, които съдържат тази съставка.

Флуорид

Флуоридът предизвиква сериозни спорове още откакто е започнала употребата му за предотвратяване на кариеси. Скептиците твърдят, че той има твърде много странични ефекти, които далеч надхвърлят ползите. Най-добрият начин за предотвратяване на кариеси, както твърдят и зъболекарите, е здравословното хранене в комбинация с добра устна хигиена. Флуоридът, както твърдят учените, не е необходим ако се храните здравословно и миете зъбите си по два пъти на ден. Флуоридът, който се съдържа в пастите за зъби може да има канцерогенно и невротоксично действие.

Изборът на правилната и безопасна паста за зъби е важен и може да помогне за запазването на усмивката на лицето ви. Но помнете, че не само пастата е важна, а и четката за зъби, която отстранява плаката, натрупваща се по емайла и венците всеки ден. Свикнете да четете състава преди да посегнете към дадена паста за зъби и се научете да разпознавате кои съставки са безопасни.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още