• понеделник , 26 февруари 2018

Без ГМО, моля!

без ГМО

11 стъпки да избягваме ГМ съставките

Вероятно вече сте чели и слушали много за вредното въздействие на ГМО продуктите върху здравето ни и бихте искали да ги избягвате? Да, но на никой продукт не пише “Съдържа ГМО”, как да го разпознаете? Предлагам ви 11 стъпки за действие в три нива, които ще трябва да преминете, за да си осигурите живот без ГМО. На Ниво 1 ще се научите как да разпознавате ГМО продуктите, за да не ги купувате. На второ ниво ще бъдете готови да използвате знанията си от Ниво 1, за да ги споделяте с другите. Ниво 3 обединява първите две, с което ще бъдете готови да вземете нещата в свои ръце и да действате активно.

Ниво I
Премахване

1) Научете кои храни са ГМО и не ги купувайте.

Следните култури са ГМО:

 • Царевица, вкл. “сладка царевица”
 • Соя, вкл. лецитин
 • Захарно цвекло
 • Мед, чрез цветния прашец на ГМО културите
 • Памук, вкл. памучното масло
 • Рапица, вкл. рапично масло
 • Люцерна (Alfalfa)
 • Хавайски папая
 • Тютюн
 • Жълти и зелени тиквички
 • Млечни продукти, третирани с rBGH и от животни, хранени с ГМ храни
 • Месо – всички видове, от животни, хранени с ГМ храни
 • Сьомга (очаква се да се развъжда като ГМО)
 • HVP(Хидролизирани растителни протеини), TVP (Текстурирани растителни протеини), ксантанова гума, ванилин, захароза, лактоза, декстроза, млечна киселина, малтодекстрин, витамини А, В2, В6, В12, С, D, E, K – всички те може да са от ГМО.

2) Разпечатайте си този списък и го носете със себе си, но най-добре го запомнете.

3) Проверявайте етикетите на храните за ГМО. Ако съставките не са посочени като биологични, вероятно са ГМО. Не ги купувайте. Изключение правят продуктите, които декларират “Не съдър-жа ГМО”.
Пример 1: Рапицата е ГМО култура. Ако даден продукт съдържа рапично масло и не е посочено като биологично, то вероятно е ГМО. Не го купувайте.
Пример 2: Соята е ГМО култура. Тофуто и соевото мляко се правят от соя, както и повечето колбаси съдържат такава. Ако не са органични, не ги купувайте.

4) Купувайте по-малко конвенционални храни и по възможност се насочете към биохраните. Вероятността технологичните храни да са ГМО е голяма, както и вероятността да съдържат скрити ГМ съставки.
Пример 1: Царевицата е ГМО култура. Царевичния сироп, витамин Е, лимонената киселина, полисорбат 80 и натриевия цитрат – всички те могат да бъдат получени от царевица, и вероятно от ГМО такава.
Пример 2: Говеждото, пилешкото и пуешкото месо от супермаркетите почти винаги са хранени с ГМ храни. Купувайте само био месо.

5) Избягвайте комерсиалните ресторанти, които не предлагат биохрани, защото те най-често използват евтини ГМО суровини.

Ниво II
Предай нататък

6) Споделяйте познанията си за ГМО храните със всеки възможен събеседник.

7) Изисквайте от магазините и ресторантите, от семейството и приятелите си да не купуват ГМ храни. Настоявайте и на директора на вашето училище. Където и да отидете, не допускайте ГМО.

8) Обаждайте се по телефона или пишете на мейлите на производителите, които не са опоменали изрично дали съставките в продуктите им са ГМО и ги питайте директно.

9) Насърчавайте хората да не използват Roundup, защото е неразделна част от производството на ГМ храни, много токсичен препарат дори и веднъж приложен и защото купуването му подкрепя “Монсанто”.

Ниво III
Обществена активност

10) Участвайте или организирайте вие митинги, протести, дари и да подкрепят само някакви “био групи”, създавайте и разпространявайте информационни материали за вредите от ГМО или в подкрепа на био производството.

Също така може да пишете статии във Ваш блог (или в “Органично” :) ), да публикувате постове в социалните мрежи…

11) Направете си своя собствена биоградина, за да отглеждате чиста храна за семейството.

Още съвети

Като цяло най-безопасният, здравословен и най-икономичният начин да избягвате ГМО е да пазарувате само биологична храна, да пазарувате от местните биофермери, сами да си отглеждате такава и да си я приготвяте сами.

Биосертифицираната храна със сигурност не е ГМО.

Като знаете вече кои са ГМ културите, поне тях купувайте само в био вариант.

Дори и да не е био, една храна пак може да е без ГМО, но винаги ще остане съмнение дали това е малко или много вероятно.

Ако например едно не-био захарно цвекло се отглежда без ГМО, вероятно пък е било третирано с пестициди и синтетични торове. Ако на продукта пише, че съдържа “захар”, то тя вероятно е ГМО, тъй като голяма част се произвежда от ГМ захарно цвекло. Ако пък на етикета пише “захар от захарна тръстика”, вероятността тя да съдържа остатъци от пестициди е голяма. Затова като съвет от мен, стойте далеч от всякаква захар.

Витамини ИЗНЕНАДИ:

Витамин С (аскорбинова киселина) може да е направен от ГМО царевица
Витамин D и витамин К могат да имат “база”, получена от ГМО царевица (като глюкоза, захар, нишесте и малтодекстрин)
Витамин Е най-често се произвежда от соя
Витамини А, В2, В6 и В12 също могат да бъдат произведени от ГМО източници

Не забравяйте, че всеки надпис “натурален”, “естествен” или “био” не е гаранция за това, че продукта наистина не съдържа ГМО или че наистина е био. Доверявайте се само на биосертифицираните продукти!

Тъй като влиянието на ГМО все още се проучва и нещата се променят, може да следите нови-ните и да научите повече в нашата Facebook страница: http://www.facebook.com/pages/GMO-Eradication-Movement-GEM/317544958304228

Източник:  Wakeup-world.com; Публикация от брой 2012-03 на Списание “Органично”

Автор: Джак Адам Вебер

Сподели :

Прочети още