• вторник , 23 януари 2018

БДЗП стартира кампания за подхранване на пойните птици

горска зидарка

Всеки може да се включи в инициативата „Зрънце любов” като направи дарение и постави хранилка за птици в парка или пред блока

11 декември 2012 г., София – Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията „Зрънце любов” за подхранване на дивите пойни птици през зимата. Инициативата се прави от БДЗП за четвърта поредна година, но тази зима се надяваме в нея да се включат много повече хора като направят дарение или поставят своя хранилка за птици.

Какво означава зимното подхранване на птиците? Ами много е просто. Някои от птиците, които познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.

хранилка за птици

Тази година планираме кампанията да бъде още по-мащабна и да включим в нея всеки, който обича природата. За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Вижте как става това в приложения файл. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

Миналата година БДЗП поддържаше над 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат ежедневно от наши доброволци и затова ни трябват много семки. За тази цел стартирахме дарителска кампания в онлайн платформата „За България”, където всеки може да дари на БДЗП за закупуването на 500 кг. семки, с които да пълним хранилките в цялата страна. Можете да направите своето дарение на http://zabulgaria.org/tr/projects/Зрънце-любов1/434

Защо е важно да помогнем на птиците през зимата? Ние толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като антураж на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, но някои от тях са вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. На ден изяжда огромно количество насекоми – колкото е собственото му тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!

Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%. Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас…

Подкрепете ни сега, дарете зрънце любов на птичка в нужда!

Медиен партньор на кампанията „Зрънце любов” е вестник Дневник.

За БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е основано през 1988 г. и е първата неправителствена природозащитна организация в България. БДЗП е партньор на BirdLife International – гражданска организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от организации партньори в над 100 страни по света и има над 2,6 млн. членове и над 10 млн. поддръжници.

Мисията на БДЗП е да работи за опазването на дивите птици, важните за тях места и местообитания, както и за биоразнообразието като цяло. БДЗП защитава правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринася за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП работи и за хората, като отстоява обществените интереси и правото на всеки на запазена природа и здравословна жизнена среда.

БДЗП има централен офис в София и 6 регионални офиса в Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Свищов и Русе. Организацията управлява два природозащитни центъра – „Източни Родопи” в Маджарово и „Пода” край Бургас.

За допълнителна информация:

Теодора Петрова

Отговорник комуникации

БДЗП/ BirdLife България

Тел. 0878 599 359

Е-mail: teodora.petrova@bspb.org Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

www.bspb.org

http://bspb.org/monitoring/

Снимки:Йордан Христов

Сподели :

Прочети още