• понеделник , 26 февруари 2018

AMURTEL – солидарно земеделие в помощ на изоставени деца

AMURTEL Румъния е благотворителна организация, която се занимава с множество проекти – защитено жилище за изоставени деца, програма „Вистара” за интеграция на децата след напускане на жилището, център „Фонтан на надеждата”, който осигурява грижи за деца в часовете след училище, детска градина Разарит, холистичен център, а от 2011г. и солидарно земеделие.

IMG_0021-660x880

Органичната ферма, която AMURTEL изграждат, се намира в Пойени, в близост до град Панатау, където се намира защитеното жилище за децата. Целта на изграждането на органичната ферма е организацията да получи по-голяма финансова независимост и да осигури на децата в защитеното жилище и центъра „Фонтан на надеждата” свежа, качествена и екологично чиста храна. Освен това фермата осигурява работа на двама души, на които им предстои да напуснат защитеното жилище, като по този начин им помага да придобият опит и работни навици, за да могат в бъдеще по-лесно сами да си намерят работа и да се интегрират в обществото. Останалите деца от защитеното жилище също прекарват във фермата по няколко седмици всяко лято, като помагат с различни задачи.

Излишната продукция се продава чрез група за солидарно земеделие, организирана от агронома Габи Корбу, който помага и за изграждането на фермата. В групата, която през първата година включва 20 души, от които 14 постоянни членове, влизат активисти и родители на деца от детската градина Разарит. Те заплащат първоначална такса, която е била необходима за стартиране на сезона, а след това се заплаща фиксирана цена за една кошница, като доставките са веднъж седмично. Основният проблем, с който се сблъскват през първата година, е голямата суша в Румъния, поради която в продължение на няколко седмици не са могли да напояват градината и не са имали достатъчно продукция, за да осигурят кошници за всички семейства. За да се справят с този проблем е изграден кладенец, система за събиране на дъждовна вода и организацията кандидатства за финансиране за изграждане на система за капково напояване.

За да изгради стабилни взаимоотношения с членовете на групата за солидарно земеделие фермата редовно изпраща информационни мейли, предоставя възможности за посещение и доброволен труд и организира курсове по органично земеделие и пермакултура. Целта им е в бъдеще да привлекат и други дребни земеделци от района, за да могат да предлагат на потребителите по-разнообразни продукти, а също така и да помогнат на дребните производители да намерят пазар за продукцията си, защото през последните години много от тях се отказват от дейността си, тъй като не могат да се състезават с големите компании.

Фермата на AMURTEL Румъния е идеален пример за това как солидарното земеделие може да помогне и за решаването на социални проблеми, като сплоти местната общност и даде шанс за развитие на младежи, които в противен случай биха се сблъскали с големи трудности при интеграцията си в обществото.

EEA_Grants_JPG_4642_1-2Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Сподели :

Прочети още