• понеделник , 22 януари 2018

Алтернативни средства срещу детските обриви

обриви при децата

Обривите в детска възраст много често са алергични.

Съществуват следните основни причини за появата на алергични обриви:

- прием на алергизираща храна. Храните, които най-често водят до алергии са белтъчните храни – млечни продукти, яйца, месо (включително пилешко), плодове (ягоди, праскови и др.), шоколадът и рибата и рибните продукти. За това тези храни се дават след първата година. Алергични са и много от ядките – особено фъстъците. Те се приемат след третата година.
- прием на консерванти в храните, емулгатори, оцветители
- използване на козметика
- приемът на всички видове медикаменти (независимо от лечебната им цел) в това число и температуропонижаващите (особено парацетамола във всичките му форми!)
- излагане на температурни фактори като топлина, слънце, студ
- ухапване от насекоми (комари, пчели, оси, паяци, мушички, мухи и др.)
- допир с коприва, туя и други растения
- наличие на паразити в организма

Алергичните обриви трябва да се различават от всички останали обриви каквито са шарката и хеморагичните обриви.

Последните могат да бъдат малки петънца или по-големи червени петна, които са на нивото на кожата. За разлика от тях алергичните обриви винаги са над нивото на кожата.

Острата алергична уртикария представлява обрив във вид на дребни или едри розови до червени надигнати пъпки. Приличат на ужилване от коприва. От там идва и името й „уртикария“ (urtica – коприва) Много често в средата на надигнатата пъпчица има мъничко мехурче, тогава уртикарията се нарича строфулус. Обривът много прилича на варицела и трябва да се отграничи от тази често срещана шарка.

Обикновено лятото е сезон, при който се отключват много алергични обриви. Тогава децата приемат най-различни храни в това число и плодове, навсякъде жужат насекоми и е много трудно да се намери точната причина за уртикариалния обрив.

През лятото би било добре майките да:
- спрат възможните алергизиращи храни и козметиката,
- къпят децата си по-рядко със сапун с добавка на калиев перманганат, смрадлика или лайка. Към последните има рядко алергия.
- перат дрехите само с праха, който са ползвали дълго време
- дрехите на децата да са от памучен произход
- дават минимум лекарства на децата си. Най-често обривът се дължи на прием а на антибиотици по време на лечение с тях.

Алергичните обриви са начин организмът да се изчисти от болестта, тоест когато обривът не смущава острото състояние на детето, е добре да не се третира с нищо.

Ако обривът е свързан със сърбеж, който води до разраняване на кожата и има риск от допълнителна инфекция (пиодермия), тогава е желателно той да се третира. В този случай обривът влошава състоянието на детето. Характерно за него са: силен сърбеж, чесане, безсъние, неспокойствие.

Хомеопатията има широко приложение при обриви при деца. Тя е нежна и щадяща без да подтиска способността на организма да изчиства болестта.

Основните хомеопатични лекарства при обриви при деца са следните:

Apis mellifica: Тя се дава, когато обривът е червен, кожата е подута и напомня кората на портокал. Възможно е да има и подуване и зачервяване на клепачите. Кожата щипе и пари и децата имат усещане за иглички. Обривът се подобрява от студени компреси и се влошава от топлина.

Urtica urens: Налице е щипещ и парещ оток, който предизвиква непоносим сърбеж, влошава се от студени компреси, баня и най-вече от допир.

Sulphur: Идеалното конституционално лекарство за деца с чести сърбящи и парещи обриви, особено по отвърстията (нос, уста, уши, пъп, анус и полови органи). Уртикарията се влошава особено от топлина, вода и вечер при затопляне на тялото.

Poumon histamine: Средството при дихателни алергии (сенна хрема, ларингити и бронхиална астма). Направен е от хистамин (един от химичните медиатори на алергичната реакция) и има чудесно действие при обриви на кожата, които нямат специфични характеристики.

Основните хомеопатични лекарства при ужилвания от насекоми са:

Apis mellifica: Има същата характеристика като посочената по-горе.

Ledum palustre: При сърбящи и болезнени обриви по кожата с локално усещане за студ, който се подобрява от студени компреси. Ако се дава сутрин и вечер, лекарството пропъжда насекомите особено при деца, които по принцип по-често привличат насекомите.

Tаrentula cuвensis: При ужилвания, водещи до възпаление с локализиран болезнен инфилтрат и усещане за парене. Възможно е кожата около него да посинее и да се възпалят съседните лимфни възли.

Cantharis: Подходящо в случаите, когато ужилването води до подутина с голямо парещо и сърбящо мехурче, което се облекчава от студ.

Други алтернативни методи на лечение

Когато има вторична инфекция (добавка на бактерии) е добре раната да се обработи. В този случай са подходящи следните багрила: пиоктанин, гранофурин, трипафлавин. Локално може да се поставят и кремове, направени с календула (невен). Може и сами да си ги направите като изпържите в бяла свинска мас няколко цветове невен.

Photo credit: dolanh / Foter.com / CC BY-NC-SA

Автор: д-р Манева, http://drmaneva.com/, завеждащ лекар в неонатологичното отделение на МБАЛ Силистра

Сподели :

Прочети още