• вторник , 23 януари 2018

Агенцията по храните спря две биоментета

биоменте мюсли

Агенцията по храните спря неправомерната употреба на етикетите “био” и “органик” на две български фирми. Акцията се проведе по сезиране от Асоциация Биопродукти и Асоциацията на Биотърговците в България във връзка с предлаганите на пазара пълнозърнест хляб “Органик” от фирма “Мио” ЕООД и на корнфлейкс и мюсли с марка “BioCorn”, произвеждани от “Биосет” ООД.

Инспектори от отдел “Контрол на храните” извършиха проверка в хлебозавода на фирма “Мио” ЕООД, гр. Пазарджик, при която е било констатирано, че хляб “Органик” е произвеждан без необходимата информация и претенция за биологични суровини и методика на производство. Използваният термин “органик” като търговска марка е в нарушение на разпоредбите на чл. 29, ал.3, т.2 от Наредба N1/07.02.2013 за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране на продуктите и контрола върху производството и етикетирането. Издадено е предписание за отстраняване на нарушенията като при последваща проверка за изпълнение на предписанието е констатирано, че е извършена корекция по отношение на използвания термин “органик”, който е заменен с термина “многозърнест”.

В Пловдив е била извършена проверка в “Предприятие за пакетиране на храни”, стопанисвано от “Биосет” ООД гр. Пловдив. За защитената търговска марка “BioCorn” е било представено свидетелство от патентното ведомство на Република България, но етикетирането на храни с марката “BioCorn” е в пряко противоречие с изискванията на сега действащото законодателство и по-конкретно разпоредбите на по-горе цитираната Наредба N1. За констатираното несъответсвие в етикетите на продуктите “корнфлейкс” и “мюсли” на дружеството е издадено предписание за преетикиране на наличните в склада за готова продукция храни, като етикета не трябва да съдържа обозначението “Bio”. На фирма “Биосет” ООД е предписано да предприеме незабавни действия по привеждане на опаковките, етикетите и свързаната с тях документация в съответствие с изискванията на действащото национално и европейско законодателство за биохраните.

Няма как да не се радваме, че БАБХ най-сетне започна да извършва адекватни проверки на предлагането и етикетирането на биохрани в предвид, че тя е единствената институция в България, имаща правомощия за това. Силно се надяваме случаят да не остане прецедент, а да се установи постоянен и стриктен контрол спрямо всички нарушения, които не само заблуждават потребителя за качеството на продукта и претендираната цена, но и подлагат на реална опасност хора в рисково здравословно състояние, в т.ч. и бебетата.

В предвид предприетите действия за спиране на биоментета на “Биосет” ООД и “Мио” ЕООД ви насърчаваме да ни изпращате сигнали за други констатирани неправомерни етикети “био”, “еко” и “органично” в търговската мрежа. Снимайте всеки случай на очевидно нарушение и ни го изпратете на нашия e-mail Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. , за да го придвижим заедно с Асоциация Биопродукти и Асоциацията на Биотърговците към Агенцията по храните. “Органично” публикува информация за ПСЕВДО-БИОПРОДУКТИТЕ на своята Facebook страница.

По информация на БАБХ – Дирекция София, Асоциация Биопродукти и Асоциация на Биотърговците в България

Сподели :

Прочети още