• вторник , 23 януари 2018

Адаптиране към живота извън системата

Представяме ви втората част от историята на Сара и Пол Чеймбърс, които продават луксозната си къща, за да се преместят да живеят в дом, изграден от корабни контейнери сред дивата природа на Австралия. За началото на тяхното приключение можете да прочетете тук

Защо правим това?

Ние не сме хипита. Ние сме работеща двойка, която вярва, че настоящият икономически модел не е устойчив. Споделяме знанията и приключенията си с останалите, за да научат и те как могат да си изградят устойчив дом. Не казвам, че е било лесно. Струваше ни средства, време и усилия. Но също така е и прекрасно да се измъкнеш от забързаната въртележка на живота и да заживееш по-спокойно. На нас цялото това приключение ни даде повече радост, щастие, спокойствие и удовлетворение. Бяхме забравили истински важните неща и беше удивително преживяване да се върнем отново към тях.

shipping container home

Екологично съзнание

В следствие на живота ни сред природата, започнахме да се чувстваме задължени да се грижим за земята. Стана неусетно, но днес сме по-загрижени за природата, отколкото когато и да било преди. Дивите животни и растения, с които делим земята около дома си, ни успокояват и непрекъснато ни изненадват. Малки кенгурута идват да се хранят съвсем близо до дома ни и изглеждат напълно необезпокоени от нашето присъствие.

Тази сутрин, когато се събудихме, съпругата ми Сара отиде да вдигне щорите на спалнята и забеляза кенгуру с бебе в джоба си, обърнато с гръб към прозореца. Бавно вдигнахме щорите и гогледахме как закусва. Никога не сме ги виждали толкова близо и е прекрасно, че те ни имат доверие и не се притесняват да се приближат.

В контейнера вече си имаме красив изрисуван прозорец. Мисля, че съм първия човек в света, инсталирал цветен витраж на къща, направена от корабен контейнер. След като го поставихме, открихме, че той не само усилва светлината в дома ни, а и украсява стените и пода с истински взрив от цветове. А вечер икономичното ни 12v LED-осветление оцветява в меки тонове пространството около дома ни.

Дъждовната вода е като любовта, не можеш да живееш без нея

Липсата на дъждове през зимата тази година ни се отрази доста тежко. Очаквахме редовни валежи, които да напоят почвата и да върнат свежия зелен цвят на тревата. Но дъжд така и не дойде, а тревата пожълтя и изсъхна. Сара дори опита един от онези ритуали с танци за призоваване на дъжд, но без особен успех. Цялата ни питейна вода идва от дъждовете. Събираме дъждовна вода на покрива си, съхраняваме я в цистерни и я използваме разумно. Можем да съхраняваме около 20 000 литра, но след 3 месеца без валежи ни останаха само 500. Смятахме да си направим доставка от 8000 литра хлорирана вода от градската система, но слава богу дъждовете все пак дойдоха и резервоарите ни се напълниха отново.

Използваме специален керамичен филтър за питейната вода. Вземането на душ, прането и кухнята не изразходват много.

В Австралия има поговорка „богатството на човек се измерва в броя резервоари за вода”. Осъзнах колко е вярно това и си търсим допълнителен контейнер, за да сме сигурни, че имаме достатъчно запаси. Никога не може да имаш достатъчно вода. За съжаление установихме, че цинково-алуминиевия ни покрив замърсява водата с цинк и затова филтрираме цялата си питейна вода. Имаме чудесна компостна тоалетна и това неимоверно намалява количеството, от което се нуждаем.

Завършихме изолацията на контейнера, в който живеем. Имаме стени от шперплат с 90мм изолация. Домът ни е по-топъл от повечето и камината допълнително ни помага. Огънят ни действа много успокояващо и обичаме вечер да гледаме как пламъците си играят. Нямаме телевизор и смятаме, че той изобщо не ни липсва.

Слънчева енергия

Цялото ни електричество идва от соларни панели. С няколко малки пренастройки, установихме, че е изключително приятно да живееш без да плащаш сметки за ток. Просто използваме енергията на слънцето за всички уреди, нуждаещи се от електричество.

Можем да използваме, който и да е уред, докато грее слънцето. Имаме скромна система – само 2000 вата, т.е. 2-киловатови слънчеви панели на покрива. Към момента повечето компании предлагат система от слънчеви панели с 1.5 киловата мощност, която е подходяща за повечето домове.

Никой не трябва да плаща за електричество. Живеем в страна, която ни дава енергия безплатно, чрез слънцето. Всеки може да си инсталира соларни панели; мислехме, че ще е трудно, но се оказа удивително лесно. Напълно сме убедени, че най-добрият и най-евтиният вариант е слънчевата енергия, защото тя е на практика неизчерпаема. Обичаме планетата Земя, тя е красива, вдъхновяваща и единственото нещо, което имаме. Всички трябва да я защитаваме и обичаме. Открихме, че този проект ни отведе по-близо до природата и така, както ние се грижим за нея, така и тя се грижи за нас.

Последният доклад Жива планета показва, че всяка година използваме 30% повече ресурси, отколкото Земята може да ни даде. Това води до обезлесяване, обедняване на почвите, замърсяване на въздуха и водите, огромен спад на биоразнообразието и популациите на риби и други видове. Това означава, че ако до 2030г. нищо не се промени, човечеството ще се нуждае от две планети, като Земята, за да поддържа този начин на живот.

Нарастващ интерес към жилища от корабни контейнери

Опитът ни в изграждането на дом от корабен контейнер е документиран в две електронни книги, които могат да бъдат свалени от сайта BuildShippingContainerHouse.com. Всеки етап е документиран и във видео, което можете да видите в YouTube, те са за всеки, които иска да се увери колко лесно е да си построи дом от корабен контейнер, следвайки стъпка по стъпка инструкциите. Популярността на книгите и видеата нараства и интерес към тях проявяват хора от цял свят.

Източник и снимка: http://wakeup-world.com/

Сподели :

Прочети още