• понеделник , 22 януари 2018

93% от неродените бебета са с токсини в кръвта

бременност

Ново проучване показа тревожни данни – в 93% от кръвните проби, взети от бременни жени и в 80% от тези, взети от пъпната връв са били установени следи от ГМО токсини.

Медицинското проучване е проведено от незвисим лекарски екип в АГ катедрата на университетската болница Sherbrooke в Квебек, Канада. В него са взели участие 30 бременни и 39 небременни жени, които са били наблюдавани за остатъци от пестициди, свързани с отглеждането на ГМ култури. Сред тях са така наречените Bt токсини, които се имплантират в царевицата и други култури посредством ГМ технологии. Следи от тези токсини са открити в кръвта на 93 на сто от бременните майки – 28 от общо 30, както и в 80 на сто от кръвните проби взети от пъпната им връв – 24 от общо 30. В групата на небременните жени, резултатите показват Bt токсини в кръвта на 69 на 100 – 27 от 39. Резултатите красноречиво говорят, че токсините, съдържащи се в храните от ГМО култури достигат чрез кръвта до неродените бебета в утробата на бременните жени.

Канадския екип от лекари, заявява пред научното списание “Reproductive Toxicology”, че това е първото изследване с такава важност, което подчертава наличието на пестициди, свързани с ГМ храни в кръвта на майката, плода и небременните жени. Според тях вече е съвсем ясно, че Bt токсините преминават от плацентата към плода. Те призовават за действие и още по-задълбочени проучвания.

Милиони акри в Северна и Южна Америка са засадени с ГМ царевица. От нея се произвежда храна за селскостопанските животни в цял свят, включително и в България. Все още не е добре проучено влиянието на ГМО върху човешкия организъм, но вече има сериозни опасения, че такива токсини водят до алергии, спонтанен аборт, аномалии, дори и рак. Те достигат човешкия организъм чрез месото, млякото и яйцата от стопанства, изхранвани с ГМО смески.

До момента от ГМО индустрията са били категорични, че токсините изядени от хората или животните се унищожават в стомаха и се изхвърлят от организма без да му влияят. Европейските органи по безопасност на храните са приели тези гаранции считайки, че на практика ГМО културите са толкова въздействащи върху здравето, колкото и конвенционалните. Но последните данни от проучването опровергават тези твърдения и са основание за обща ревизия на режима за ГМ култури и храни в Европа.

Повечето глобални проучвания, използвани за доказване на безопасността на ГМО са финансирани от самата индустрия.

По материали на www.dailymail.co.uk
Снимка Louisa Stokes

Сподели :

Прочети още