• четвъртък , 22 февруари 2018

7 идеални хранителни комбинации

ID-100149024Готвачите са особено изобретателни в комбинирането на различни храни и създаването на уникални вкусове, но комбинирането на храните по начин, който подобрява усвояването на полезните вещества в тях е малко по-сложно. Някои хранителни вещества, комбинирани заедно се допълват идеално и положителният им ефект върху здравословното ни състояние се усилва многократно. Представяме ви седем подобни комбинации от хранителни вещества, които е добре да се приемат едновременно.

1. Куркумин и омега-3

Куркуминът оказва силно благотворно влияние върху мозъка. Много експерти наричат куркумина „крал на всички подправки”, заради ролята му в предотвратяването на формирането на амилоидна плака в мозъка, както и заради множеството други ползи за организма. Прибавете към него омега-3 мастни киселини, които също подобряват функционирането на мозъка и ще съхраните неговото здраве за дълги години.

2. Коензим Q-10 и астаксантин

Различните антиоксиданти се концентрират в различни части на тялото и въздействат на клетките по различен начин. Коензим Q-10 играе важна роля в повишаването на клетъчната енергия в мозъка и укрепването на сърцето, а астаксантинът се бори със свободните радикали, причиняващи възпаления, като защитава ставите и мускулите и се грижи за кожата.

3. Желязо и витамин С

Желязото в местните продукти се усвоява лесно, но това в растенията (например броколи и спанак), се нуждае от малко допълнителна помощ. И тук идва ролята на витамин С. Той помага за превръщане на желязото от растенията във форма, която по-лесно се усвоява от организма. Идеална причина да добавите малко лимонов сок към спаначената салата.

4. Пробиотици и инулин

Инулинът е вид разтворими фибри, богати на фруктоолигозахариди, захари, които подхранват добрите бактерии и подобряват чревната флора. Комбинирането на богати на инулин храни, като банани, артишок и листа от глухарчета с пробиотици, като киселото мляко, е точно това, от което се нуждаете за нормално храносмилане.

5. Сулфоран и цинк

Оказва се, че тези две хранителни вещества, които укрепват имунната система са още по-силни, когато са комбинирани. Сулфоранът в чесъна и лука може да подобри усвояването на цинка, който се среща в пълнозърнестите храни и бобовите растения и е особено полезен в борбата срещу грипа и настинките.

6. ECGC и канела

Това е идеалната комбинация за всички, които се стремят да намалят килограмите. ECGC (Epigallocatechin gallate) и канелата действат по уникален начин: ECGC от листата на зеления чай ускорява метаболизма, а канелата регулира нивата на кръвната захар.

7. Калций, магнезий и витамин D

Една от причините, поради които млечните продукти са обогатени с витамин D, е, че той подпомага усвояването на калция от костите. Често обаче в тази комбинация се пропуска магнезият, който участва във всеки етап от метаболизма на витамин D. Приемането на трите елемента заедно има троен ефект върху укрепването на костите и сърцето.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още