• понеделник , 26 февруари 2018

27 причини да избягваш фермерските пазари

6175380545_900c980a48_b

В Деня на шегата нека да изтъкнем няколко важни причини да избягваш фермерските пазари!

1. Обичам да съм в грижовните ръце на веригите супермаркети, защото знам, че те най-добре защитават моите интереси.

2. Обичам фабрично произведеното месо, мляко и яйца. Всички животни събрани в една малка кутийка.

3. Предпочитам безвкусната скучна храна. Най-добре е вкусовите рецептори да се пазят необезпокоявани и самоудовлетворени.

4. Ако фермерите имаха лице, за което много се съмнявам, защо да ги гледам? Следвам правилото на анонимността!

5. Обичам да се храня с химикали и пестициди. В края на краищата, ако тези неща запазват храната, значи пазят и мен. Нали така?!

6. Обичам ГМО. Един ден може да спортувам плуване с хриле като риба или пък да подобря нощното си виждане като зайците. Може да стане яко!

7. Обичам производителите на моята храна да ме игнорират. Защо ми е по-добро обслужване и някой да обръща внимание на моите нужди? Не разбирате ли, че така ме карате да се чувствам неудобно?!

2953507378_8eeb35c0b5

8.  Невежеството е блаженство. Трябва на всяка цена да защитим децата си от знанията, забавленията и здравето.

9. Обичам да плащам на посредници. Защо земеделските производители да получават реалното възнаграждение за труда си, когато можем да подкрепим прекупвачите, а?

10. Настоявам всеки плод и зеленчук да бъде с еднакъв размер и форма, както и да няма никакви несъвършенства.

11. Подкрепям объркващите етикети. Те поддържат ума ми активен.

12. Обожавам многото опаковки. Ако не разполагам с толкова много пластмаса, от която да се отърва, тогава как изобщо бих могъл да си напълня някога кофата за боклук?

13. Предпочитам ограничения избор. Скуката е добре за мен, а творчеството ме натоварва.

14. Мразя забавленията на открито, защото предпочитам да си остана между моите четири стени и да правя едно и също всеки ден.

15. Наслаждавам се да подкрепям чуждите икономики. Моите данъци не следва да обхващат само местните нужди. Това е просто егоистично. Не, не искам да бъда егоист.

16. Антиоксидантите и фитонутриентите трябва да се избягват. Лелеее, такива сложни думи! Имаш ли идея какво могат да направят те с теб? Аз също.

17. Предпочитам стерилните градски пейзажи вместо земеделските земи. Смогът е по-добър за вдишване от миризмата на кравешката тор.

18. Харесва ми да харча повече пари за храна, особено ако повече ръце могат да получат парче от баницата. Всички ние искаме парче от баницата нали?

19. Когато има етикети, за какво ми е да мисля какво ям. Кой знае колко калории има в тиквичките? Не може да им се вярва.

20. Предпочитам музиката в търговския център пред тази на момчетата с китари или гайди. Не бих искал да бъда подложен на нещо подобно като оригиналната музика, изпълнявана от реални хора. Изтръпвам.

21. Защо да помирисвам истинска храна, когато мога да се отдам на блаженството на синтетичните аромати в един чипс или пунш от папая? Якооо.

22. Предпочитам да ям фалшиви подсладители, направени от химикали в завода пред натуралния мед, произведен от пчелите. Повърнат прашец? Юуу, това е гадно!

23. Мразя съседите си и се надявам всички те да изгубят работата си и да се махнат. Малките местни бизнеси не са нищо друго освен болка.

24. Целта на общностния живот е бъдем като всички останали квартали в света. Всички ще бъдем по-щастливи, ако сме хомогенни. Разнообразието е убиец.

25. Обичам да виждам големи хладилни камиони по магистралата. Те правят шофирането повече от едно просто приключение. Обичам ги най-вече, когато доставят полуфабрикатите до вратата ми.

26. Аз не одобрявам сезоните! Тъпо е, ако храната не може да бъде отглеждана 12 месеца в годината на всички 6 континента. Дори и на Антарктида, като се замисля.

27. Искам да страдам от забавни неща, като рак, сърдечни заболявания или диабет. Може би така ще умра млад.

Ако приемаш сериозно тези твърдения, бягай колкото се може по-далеч от местните фермери, производители на чиста храна. Ако пък статията искрено те забалява, ела, присъедини се към приключението на Фермерски пазари Хранкооп. И внимавай: истинската храна води до пристрастяване!

Намери своя фермерски пазар:

Фермерски пазар “Римска стена” – София

Фермерски пазар “Иван Вазов” – София

Фермерски пазар Пловдив

Фермерски пазар Варна

Фермерски пазар Бургас

Фермерски пазар Русе

Автор: Valerie Comer, http://eatlocalgrown.com/

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Сподели :

Прочети още